Πολιτική

Η κυβέρνηση προωθεί τα νέα greek statistics – Galaksias Portal News


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, 20:24

Στην καταγγελία για αναξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ επέμεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός σχολίασε την κριτική του για την ΕΛΣΤΑΤ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς καλώντας τους να απαντήσουν αν πιστεύουν πραγματικά ότι οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν 0,9%. «Το πιστεύετε αυτό; Πιστεύετε αυτά που λέει η ΕΛΣΤΑΤ; Πιστεύετε πραγματικά ότι το 2001 η αύξηση του πληθωρισμού, όταν πήγαμε από τη δραχμή στο ευρώ, ήταν 0,2%; Ο κ. πρωθυπουργός με προκάλεσε αν αμφισβητώ τα στοιχεία να στείλω επιστολή στην Eurostat. Το έχω κάνει το 2005, με δύο έγκριτους συναδέλφους, γράψαμε κοινή επιστολή στη Eurostat και καταγγέλλαμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε greek statistics με τις δαπάνες για την υγεία. Η απάντηση που πήρα είναι ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν μια χαρά. Μερικά χρόνια μετά, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, η Eurostat κατήγγειλε το ελληνικό Δημόσιο, για greek statistics, οπότε μην με προκαλείτε να γράψω στη Eurostat. Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι «ο μέσος πληθωρισμός, δεν είναι ο πληθωρισμός του μέσου Έλληνα, είναι ταξικός», επέμεινε ότι και η σημερινή κυβέρνηση προωθεί τα νέα greek statistics. Προσέθεσε, όμως, ότι και ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. «Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς συμφωνείτε σε αυτό; Ότι δηλαδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν την ανεργία; Συμφωνείτε ότι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι υπερδιπλάσιοι της επίσημης ανεργίας, είναι αυτοί οι άνεργοι στην Ελλάδα; Αυτό πιστεύει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ; Καλά ο κ. Τσίπρας… Είναι γνωστή η ανάγκη που έχει να ταυτιστεί με τη ΝΔ. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνείτε με τον πρόεδρο σας; Ξέρω την σχέση που έχετε με αυτό το εξάμβλωμα που λέγεται ΕΛΣΤΑΤ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αντίστοιχη καταγγελία διατύπωσε ο κ. Βαρουφάκης και για την εικόνα στο πεδίο των επενδύσεων. «Όταν έρχεται μια εταιρεία, που κανένας δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω, και ιδρύει ένα fund, ένα αρπαχτικό ταμείο και αγοράζει κόκκινα δάνεια, αυτό είναι επένδυση; αυτό είναι παραγωγική επένδυση; Πείτε μας, γιατί για εμάς αυτό είναι αποεπένδυση. Είναι καταστροφή. Καταστρέφει ένα κομμάτι της περιουσίας του ελληνικού λαού», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 που έθεσε και ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα: «Δεν μου λέτε θα τερματιστεί το σερί των 13 ετών αρνητικών επενδύσεων;».

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «το 1956, επί ΕΡΕ, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, έγινε η υποχρεωτική εξαγορά όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν θα υπήρχε δημόσια επιχείρηση» και αναρωτήθηκε αν έχει παραμείνει κανείς Καραμανλικός στην παράταξη της ΝΔ, γιατί έχει αρχίσει να θυμίζει το ΠΑΣΟΚ που «σχεδόν ντρέπονται για τον ιδρυτή τους, τον Ανδρέα Παπανδρέου».

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με τρόπο ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους. Αν είναι δυνατόν! Έχεις πρωθυπουργό ο οποίος παραδέχεται ότι σε μια επιχείρηση η οποία έχει οριακό κόστος, πάνω από το μέσο κόστος, -που σημαίνει πως όταν η τιμή ισούται με το οριακό κόστος υπάρχει προσοδοφορία για την επιχείρηση αυτή, και αυτή η προσοδοφορία είναι ο λόγος που ο ξένος παίκτης των αγορών έρχεται να αγοράσει τη ΔΕΗ, το οποίο σημαίνει ότι επιδοτείται από τον Έλληνα καταναλωτή- έρχεται ο πρωθυπουργός και μιλάει για ακόμα μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους», είπε ο κ. Βαρουφάκης και αυτή τη φορά απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εσείς πώς εννοείτε την προοδευτική διακυβέρνηση, όσον αφορά τη ΔΕΗ; άκουσα τον κ. Τσίπρα να είστε εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η προοδευτική διακυβέρνηση, για την οποία κόπτεσθε, θα επανεθνικοποιήσει τη ΔΕΗ; Θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση, ναι ή όχι; Δεν υπάρχει τρίτη απάντηση. Θα καταργήσετε την τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους η οποία οδηγεί στην προσοδοφορία εκείνων που πάνε και αγοράζουν τις μονάδες παραγωγής που είναι πιο φθηνές, όσον αφορά στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Χωρίς να απαντήσετε σε αυτά τα δύο βασικά ερωτήματα, τότε ο λαός θα εκλάβει την ιδέα σας, για προοδευτική διακυβέρνηση, σαν ένα αλισβερίσι για τη μοιρασιά των υπουργικών αυτοκινήτων».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button