Επιστήμη

ΗΠΑ: Σε «ειδικό σύμβουλο» η έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε σήμερα (11/8) ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ο οποίος είχε ασκήσει δίωξη στον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για φορολογικές παραβάσεις, αναλαμβάνει «ειδικός σύμβουλος» με πρόσθετες εξουσίες, ώστε να ερευνήσει εάν ο Χάντερ Μπάιντεν εμπλέκεται σε αθέμιτες επιχειρηματικές συναλλαγές, όπως τον κατηγορούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η προαγωγή του Ντέιβιντ Γουάις σε «ειδικό σύμβουλο» έρχεται σε μια περίοδο που οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο απειλούν να παραπέμψουν τον πρόεδρο Μπάιντεν με βάση έναν αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι επωφελήθηκε από τα επιχειρηματικά εγχειρήματα του γιου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γουάις είχε διοριστεί Γενικός Εισαγγελέας του Ντέλαγουερ από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και παρέμεινε στη θέση αυτή και επί προεδρίας Μπάιντεν. Ο διορισμός του ως «ειδικού συμβούλου» του δίνει περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων απ’ όση απολαμβάνουν συνήθως οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Ο Γκάρλαντ είπε ότι ο Γουάις θα συντάξει μια αναφορά όταν ολοκληρώσει τη δουλειά του και το υπουργείο θα φροντίσει να δημοσιοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της. «Ο διορισμός του κ. Γουάις ενισχύει τη δέσμευση του υπουργείου για ανεξαρτησία και λογοδοσία σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα», είπε ο υπουργός στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Γουάις είχε ζητήσει αυτόν τον διορισμό, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον πρεσβύτερο Μπάιντεν ότι επωφελήθηκε από την επιχειρηματική δραστηριότητα του γιου του στην Ουκρανία και την Κίνα, αν και δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για οποιοδήποτε αδίκημα εκ μέρους του. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε τον Ιούλιο ότι ενδέχεται να ξεκινήσει μια έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του προέδρου σε δίκη, αυτό το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους αποκαλεί «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» και επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε καμία ανάμιξη στις δουλειές του γιου του. Η έρευνα που διεξήγαγε από το 2019 ο Γουάις δεν βρήκε αποδείξεις ότι ο Χάντερ χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή του πατέρα του για προσωπικό όφελός του.

Στο εδώλιο ο Χάντερ Μπάιντεν;

Ο 53χρονος Χάντερ Μπάιντεν έχει εργαστεί ως λομπίστας, δικηγόρος, σύμβουλος και τραπεζικός επενδυτής και παραδέχεται ότι εδώ και χρόνια δίνει αγώνα για να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και την κοκαΐνη.

Ο Γουάις του άσκησε δίωξη επειδή δεν πλήρωσε φόρους το 2017 και το 2018 και για παράνομη οπλοκατοχή από άτομο εθισμένο σε ναρκωτικές ουσίες. Τον Ιούλιο ωστόσο ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε τη συμφωνία των δύο πλευρών με την οποία ο Χάντερ θα δήλωνε ένοχος για φοροδιαφυγή και θα αποσυρόταν η κατηγορία για οπλοκατοχή. Λίγα λεπτά μετά τον διορισμό του ως ειδικού συμβούλου, ο Γουάις είπε ότι είναι πιθανό ο Χάντερ Μπάιντεν να οδηγηθεί σε ποινική δίκη, αφού οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας τους από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ένας πρώην συνεργάτης του Χάντερ Μπάιντε δήλωσε πρόσφατα σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι εκείνος έδινε την εντύπωση ότι τόνιζε τους οικογενειακούς δεσμούς του την εποχή που εργαζόταν στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν μία δεκαετία, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο μάρτυρας, ο Ντεβόν Άρτσερ, είπε ότι ο Χάντερ μιλούσε καθημερινά με τον πατέρα του αλλά οι συζητήσεις τους δεν περιστρέφονταν γύρω από επιχειρηματικές συμφωνίες.

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι μισοί Αμερικανοί (το 75% των Ρεπουμπλικάνων και το 33% των Δημοκρατικών) πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν ο νεότερος έτυχε «ευνοϊκής μεταχείρισης» από τον Γουάις. Όμως οι περισσότεροι διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ψήφο τους στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Γουάις είναι ο τρίτος ουσιαστικά ανεξάρτητος εισαγγελέας που διορίζεται από τον Γκάρλαντ για να επιβλέψει πολιτικά ευαίσθητες έρευνες. Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έχει ασκήσεις διώξεις σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος και επειδή πήρε μαζί του απόρρητα έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και προσπάθησε να εμποδίσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να τα ανακτήσουν) ενώ ο Ρόμπερτ Χαρ ερευνά αν ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε λανθασμένα απόρρητα έγγραφα αφού έληξε η θητεία του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, το 2017.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button