Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει έως 268 ευρώ το μήνα από συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και διπλές

Την οργή των συνταξιούχων έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να ψαλιδίσει τις  αποδοχές όσων εισπράττουν μια σύνταξη από δικό τους δικαίωμα (π.χ. γήρατος ή αναπηρίας) και μια σύνταξη χηρείας.

Η ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Πρωτοχρονιάτικες περικοπές στις συντάξεις (χηρείας – αναπηρίας – διπλές), επεφύλαξε σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με μια επαίσχυντη εγκύκλιο, παραμονές της αλλαγής του έτους, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μια αυθαίρετη ερμηνεία του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16) και ουσιαστικά προκαλεί δραματικές μειώσεις στις ανωτέρω συντάξεις, που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα! Πρόκειται για μια ληστρική επίθεση στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει «στα κρυφά», παραμονές Πρωτοχρονιάς…

Εξηγούμαστε:
Η εγκύκλιος (Χατζηδάκη – Τσακλόγλου), ορίζει ότι εφεξής όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα παίρνουν μόνο μία εθνική σύνταξη! Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη μόνο από τη δική τους. Η σύνταξη χηρείας τους θα υπολογίζεται μόνο ως προς το ανταποδοτικό της σκέλος, αφού θα έχει αφαιρεθεί η εθνική σύνταξη, την οποία εφεξής δεν θα δικαιούνται.

Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, που αφορά το σύνολο των διπλο – συνταξιούχων. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το «πλαφόν» των 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη απασχόλησης, το οποίο θα μπορεί να υποχωρεί μέχρι τα 360 ευρώ, για όσους έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου, που χορηγήθηκαν από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά! Άρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές. Επίσης, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος). Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, ανακαλεί μέχρι και παραδείγματα (!) από εγκυκλίους του παρελθόντος, για να δείξει ασφαλώς τον διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο θα υπολογίζονται εφεξής αυτές ακριβώς οι συντάξεις.

Ακόμα όμως και πιο «παλαιοί» συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας επηρεάζονται αρνητικά. Στην εγκύκλιο ορίζεται πως θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη εθνική σύνταξη (πχ χηρείας), η οποία όμως θα λογίζεται στο εξής ως προσωπική διαφορά. Άρα, όποια αύξηση αποφασιστεί στο μέλλον, γι’ αυτούς τους συνταξιούχους θα είναι απλώς μείωση της προσωπικής διαφοράς τους και έτσι, δεν θα λάβουν το παραμικρό ποσό!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του εντολοδόχου του στο υπουργείο Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η «επίμαχη» εγκύκλιος, που αδικεί κατάφωρα συμπολίτες μας, διότι το Υπουργείο κάνει επέκταση παρανόμως στις συντάξεις χηρείας-αναπηρίας της διάταξης που αφορά τον υπολογισμό της Εθνικής σύνταξης συσσωρευτικά όταν είναι εξ’ ιδίου δικαιώματος. Εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, τους οδηγεί σε αδικαιολόγητες μειώσεις συντάξεων, άρα και σημαντικές μειώσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα χωρίς νόμο. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν μόνοι (συντάξεις χηρείας) ή έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (συντάξεις αναπηρίας), και έχουν πληρώσει διπλές εισφορές στον εργασιακό τους βίο (διπλο – συνταξιούχοι), για να λάβουν αυτές τις παροχές. Είναι ντροπή και μόνο που το υπουργείο Εργασίας σκέφτηκε να εκδώσει αυτή την εγκύκλιο…

Διερωτόμαστε:
• Ο λαλίστατος κατά τα άλλα κύριος Χατζηδάκης, στις καθημερινές «βόλτες» που πραγματοποιεί στα διάφορα τηλε-παράθυρα, γιατί δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά για την συγκεκριμένη εγκύκλιο; Δεν αποτελεί δική του επιλογή; Ήξερε για το κείμενό της που συντάχθηκε (βάσει υπογραφής), από τον υφιστάμενό του κ. Πάνο Τσακλόγλου;
• Κύριε Μητσοτάκη, μιλάτε για «ανάπτυξη» και δρομολογείτε περικοπή συντάξεων;

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Για αιφνιδιαστική μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε δήλωση της υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση με νέα απαράδεκτη εγκύκλιο πετσοκόβει έως και 268 ευρώ από τις μελλοντικές συντάξεις  χηρείας και αναπηρίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοχρονιάτικα μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αιφνιδιαστικά και στα μουλωχτά ο κ.Τσακλόγλου τροποποίησε εγκύκλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, και με νέα απαράδεκτη εγκύκλιο πετσοκόβει έως και 268 ευρώ από τις μελλοντικές συντάξεις  χηρείας και αναπηρίας.

Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την έξαρση της πανδημίας και της ακρίβειας, η κυβέρνηση πλήττει συστηματικά τους πιο αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις χήρες και τους ανάπηρους.

Μοναδική λύση είναι η πολιτική αλλαγή.

Το ΚΙΝΑΛ

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Μουλκιώτης και ο Γραμματέας των Συνταξιούχων, Θεόδωρος Χρονόπουλος, κάνοντας λόγο για ακόμη ένα πλήγμα στους συνταξιούχους.

Ακόμα ένα πλήγμα στους συνταξιούχους. Νομοθετώντας δια των εγκυκλίων και «αξιοποιώντας» διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – που προεκλογικά υποσχόταν την κατάργησή του για να υφαρπάξει ψήφους – η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τις συντάξεις των αναπήρων και τις συντάξεις χηρείας.

Άμεσο αποτέλεσμα της κυνικής αυτής κυβερνητικής παρέμβασης είναι η μηνιαία μείωση των συντάξεων έως και 268€ για δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση χτυπάει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων και τους φτωχοποιεί. Την καλούμε να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο.

Όπως είχε γράψει πρώτο το newscenter.gr. παραμονή Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μείωση συντάξεων!

Διαβάστε ακομη: Είναι ανάλγητοι! Μειώνουν συντάξεις σε χήρες, ορφανά, αναπήρους, παραμονή πρωτοχρονιάς με «εγκύκλιο Τσακλόγλου»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button