Πολιτική

Η επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη – Galaksias Portal News


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, 08:21

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μεγάλωσε και ωρίμασε πολιτικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας μια κλασσική πορεία εντός των μηχανισμών. Μία πορεία που αρχίζει με την παράταξη της ΠΑΣΠ, συνεχίζει με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρωθεί εντός του βαθέως μηχανισμού του κόμματος.

Μετριοπαθής και επιφυλακτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε με αργά βήματα να στήσει δίπλα από τον κομματικό μηχανισμό τον οποίο άλλωστε γνώριζε πολύ καλά, και έναν δικό του προσωπικό μηχανισμό ο οποίος όπως φάνηκε ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Αφού κατάφερε να βγάλει εκτός παιχνιδιού όλα τα στελέχη που τον απειλούσαν νίκησε στο τέλος με ένα περίπου 68%, δηλαδή με ένα σαρωτικό ποσοστό, έναν πρώην πρωθυπουργό, έναν πρώην πρόεδρο κόμματος αλλά πάνω από όλα έναν Παπανδρέου.

Πολλοί κάνουν λόγο για μία νέα ευκαιρία στον χώρο της κεντροαριστεράς με το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ να έχει δημοσκοπικά κέρδη. Είναι ένα στοίχημα διότι την επόμενη μέρα η Χαρ. Τρικούπη δεν θα είναι χωρίς σύννεφα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως οι εσωτερικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ήταν και μία κόντρα μηχανισμών. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να διατηρεί στα αστικά κέντρα τον δικό του παλιό μηχανισμό και την προσωπική δομή που ακούει στο όνομα ΚΙΔΗΣΟ. Αλλά και με τον Ανδρέα Λοβέρδο να διατηρεί στο ακέραιο τις δικές του δομές κυρίως στην Αττική. Όλα αυτά μαζί με τις προσωπικές φιλοδοξίες ενδεχομένως να εξελιχθούν σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι όμως και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που καιροφυλαχτούν έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσουν τον τελικό διεμβολισμό της Χ. Τρικούπη. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά ευτυχής με το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ εκτιμώντας πως ανοίγει ο δρόμος ώστε ο ίδιος να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαδικασίες της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει σίγουρα να ολοκληρώσει την κυριαρχία του στο πρώην σημιτικό και λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι στη κρίσιμη στιγμή θα μπορούσαν να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στον Κ. Μητσοτάκη εάν προκύψει ανάγκη. Αυτά καταδεικνύει η κυνική αξονική τομογραφία της τελευταίας πράξης του δράματος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε με το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο και ολοκληρώθηκε με δραματικό τρόπο ,με τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να αποδείξει άμεσα πως δεν είναι μόνον ένα προϊόν του κομματικού θερμοκηπίου αλλά και πως διαθέτει χαρίσματα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν δυνητικά στην αναδιάρθρωση του κεντροαριστερού πόλου στο πολιτικό σκηνικό. Δύσκολο στοίχημα.

 

Το χρονικό της εκλογής του Ανδρουλάκη

Η σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη φάνηκε από την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών και δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ήδη στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Όπως είχαν δείξει και τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν μη αναστρέψιμο και οι περίπου 206.000 πολίτες που προσήλθαν στη κάλπη απλά επιβεβαίωσαν το προβάδισμα του. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 98.431 ψήφους και ποσοστό 36,88%, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκέντρωσε 74.093 ψήφους και ποσοστό 27,97%.

«Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγο μετά τη νίκη του έξω από την Χ. Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη, στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ». «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη» είναι ένα από τα ονόματα που συζητούνται. Ήδη, το μέλος της ΠΓ της Ανανεωτικής Αριστερά Θοδ. Μαργαρίτης αφού συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη διεμήνυσε ότι «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας» με στόχο μία ισχυρή παράταξη.

Σήμερα στις 11:00 θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στη Χ. Τρικούπη, από τον γενικό διευθυντή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Σαλαγιάννη.

 

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button