Οικονομία

Η ενέργεια πρέπει να είναι φτηνή για τους καταναλωτές

Φρένο στην ελληνική κυβερνητική πολιτική της πανάκριβης ενέργειας, προτείνει εμμέσως πλην σαφώς η Ευρώπη.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των νέων ενεργειακών έργων πρότειναν οι ευρωβουλευτές επισημαίνοντας πως παρά τη στροφή προς τις ΑΠΕ, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να μεταφερθεί στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές πρότειναν την προώθηση της χρήσης υδρογόνου, σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου, αλλά την ίδια στιγμή τονίζει πως δεν πρέπει να επιβαρύνονται οι καταναλωτές το κόστος των έργων με αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Το καμπανάκι της Ευρώπης χτυπά την ώρα, που η Ελλάδα είναι πανάκριβη χώρα με τους καταναλωτές να φτάνουν στα όριά τους, μόλις ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ θα ψηφίσει επί του κειμένου σε προσεχή συνεδρίαση.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο νόμου καθορίζει κριτήρια και τη μεθοδολογία για την επιλογή ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ), όπως οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, οι αγωγοί, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας ή τα ευφυή δίκτυα, τα οποία θα επωφελούνται από ταχείες διοικητικές διαδικασίες και θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές στήριξαν, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου, όπως οι ηλεκτρολυτικές κυψέλες, καθώς και τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Τα επιλέξιμα έργα θα πρέπει επίσης να προωθήσουν την ολοκλήρωση της αγοράς και να αυξήσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο.

Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ ν’ απομακρυνθούν από τα στερεά ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης, η τύρφη και ο πετρελαιοειδής σχιστόλιθος.

Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης χρηματοδότηση για έργα που αναδιοργανώνουν υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου για τη μεταφορά ή αποθήκευση υδρογόνου κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου: τα έργα αυτά θα μπορούν να λάβουν χρηματοδοτική ενίσχυση από την ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία διασυνοριακού σχεδιασμού και επιλογής των ΕΚΕ, καθώς και ευρύτερη εκπροσώπηση των διαφορετικών τομέων στις διαβουλεύσεις. Πίεσαν επίσης για την ενίσχυση των υπεράκτιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσής τους στα δίκτυα της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα και τον στόχο των 300 GW.

Τερματισμός της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και της Μάλτας

Τα έργα, που βασίζονται στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ κι η χώρα μας τελικά δεν κατάφερε τελικά να αξιοποιήσει το δυναμικό της. Ωστόσο, μια προσωρινή παρέκκλιση σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα επιτρέψει στην Κύπρο και στη Μάλτα να λάβουν χρηματοδότηση για ένα έργο ανά χώρα, με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνδεσή τους με το ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ, με αυστηρούς περιορισμούς και την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να μετατραπεί για τη μεταφορά υδρογόνου.

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι τα επιλέξιμα έργα πρέπει να γίνονται, σύμφωνα με την αρχή «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση», η οποία ορίζει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ευκολότερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων για τους καταναλωτές και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το κόστος των έργων θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται δυσανάλογα, ιδίως εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια. Τέλος, η νομοθεσία δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα μιας χώρας να καθορίζει τον τρόπο χρήσης των ενεργειακών της πόρων και να καθορίζει το δικό της ενεργειακό μείγμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button