Πολιτική

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021, 18:38

«Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό κομματικό σύστημα και μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινή του συνέντευξη, στον ΣΚΑΙ, ενώ στηλίτευσε τις πρακτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι δομικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική, το “όχι” σε όλα», μας παραπέμπουν σε εποχές ποδοσφαιρικής αντίληψης της πολιτικής».

Ερωτώμενος αν αλλάζει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη, απάντησε ότι «αλλάζει σημαντικά, γιατί επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην κεντρική σκηνή» και εξήγησε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν παύει να είναι πολιτικός μας αντίπαλος. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου έχει ωριμάσει. Εύχομαι η εκλογή του κυρίου Ανδρούλάκη να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της πολιτικής και στην εμπέδωση της αξίας της εθνικής συνεννόησης».

Αναφερόμενος στις ελληνιτουρκικές σχέσεις, σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι η σύγκρουση είναι στη στρατηγική της Τουρκίας. «Δεν θα τη συνέφερε να κάνει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα έχει την ομπρέλα προστασίας της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά, αν θέλετε, έχουμε και το δίκαιο με το μέρος μας. Εκείνο όμως που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με την εκκρεμότητα, που υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητούμε μαζί τους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική πλευρά», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός χειρίζεται με προσοχή τις σχέσεις με την Τουρκία: «Δεν έχετε παρά να δείτε τις τελευταίες του δηλώσεις στην Handelsblatt, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και παράλληλα μήνυμα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε».

Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδος στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη δυνατότητα να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Το έκανε στο παρελθόν, μπορεί να το κάνει και τώρα. Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να απαλλαγούμε από τις φοβίες και τα στερεότυπα, που συνόδευαν την εξωτερική πολιτική στο παρελθόν. Και ως πολίτης, χαίρομαι που βλέπω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει αυτόν τον ορίζοντα και διαχειρίζεται προσωπικά και πολυδιάστατα τις σχέσεις με τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γιατί ξέρετε ότι και οι προσωπικές σχέσεις έχουν τη σημασία τους. Τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει η εκτίμηση προς τη χώρα μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ευρύτερο γεωπολιτικά επίπεδο».

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button