Αθλητικά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η τελετή θα είναι υπερθέαμα

Οι Γάλλοι θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και αποκάλυψαν ένα θεαματικό σχέδιο για τη μεγαλύτερη τελετή έναρξης στην ιστορία, με μια παρέλαση 6 χιλιομέτρων αθλητών με βάρκες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, που θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Οι αθλητές, που θα βρίσκονται σε περισσότερα από 160 σκάφη, θα περάσουν από τα πιο εμβληματικά μνημεία, γέφυρες και πολιτιστικά ιδρύματα του Παρισιού, όπως η Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ.

Δωρεάν η τελετή έναρξης για τους θεατές

Κατά μήκος του Σηκουάνα, του εμβληματικού ποταμού στην καρδιά της πόλης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δεκάδες καλλιτεχνικές παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων κασκαντέρ BMX που θα πηδούν ψηλά πάνω από γέφυρες. Η τελετή θα θα ολοκληρωθεί στη συνέχεια με μια τελική παράσταση στην Place du Trocadéro, η οποία βλέπει στον Πύργο του Άιφελ. Όχι μόνο η τελετή έναρξης θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά, για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο μέρος της θα είναι δωρεάν για τους θεατές.

Ο Τόνι Εσταγκέτ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρισιού 2024, είπε στον Guardian πως θα είναι η πιο «τολμηρή και προσιτή» τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δε θα είναι και το πιο εύκολο, αλλά είναι καθήκον μας να είμαστε φιλόδοξοι» είπε. «Είναι η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πως αυτά τα παιχνίδια θα είναι μοναδικά. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την τελετή. Θέλουμε να βιώσουν τα καλύτερα της Γαλλίας. Θα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αθλητικής και πολιτιστικής στιγμής, με ολόκληρη την πόλη να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο Ολυμπιακό στάδιο».

«Ο Σηκουάνας θα αντιπροσωπεύει το στάδιο και οι αποβάθρες, τις κερκίδες των θεατών». Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποιος θα είναι ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης. Ωστόσο, ανακοινώνοντας την πρόταση του Παρισιού χθες το βράδυ, ο Εσταγκέτ υποσχέθηκε πως η τελετή θα είναι μια «πραγματική στιγμή θαυμαστής τρέλας».

«Ο Σηκουάνας θα αντιπροσωπεύει το στάδιο και οι αποβάθρες, τις κερκίδες των θεατών» είπε. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα δείξουμε τα καλύτερα του αθλητισμού, τα καλύτερα του πολιτισμού και θα προσφέρουμε ένα καλό σόου με μουσική. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Και πάνω από 600.000 άτομα θα έχουν πρόσβαση – περίπου 10 φορές περισσότερα άτομα από ό,τι αν γινόταν σε ένα παραδοσιακό στάδιο. Θα είναι ένα φαντασμαγορικό σόου».

bb1

Το σχέδιο των διοργανωτών είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για τον επανασχεδιασμό των Αγώνων και τη μεταφορά τους σε ένα νέο κοινό. Θα διοργανωθούν επίσης αγώνες στην καρδιά της πόλης, συμπεριλαμβανομένου beach volley δίπλα στον Πύργο του Άιφελ και ιππασίας στο Chateau de Versaille. Αγώνες ποδηλασίας και τρεξίματος θα πραγματοποιηθούν επίσης στα Ολυμπιακά γήπεδα.

Ο Εσταγκέτ είπε ότι είχε στο μυαλό του τους 10.000 συμμετέχοντες στους Αγώνες του Παρισιού 2024 όταν σκέφτηκε αυτές τις καινοτόμες προτάσεις για την τελετή έναρξης. «Ήμουν Ολυμπιακός αθλητής και ήταν μαγικό» είπε. «Αλλά είναι επίσης σωστό να λέμε πως πολλοί αθλητές δε συμμετέχουν στην τελετή έναρξης γιατί δεν μπορούν να στέκονται για τόσες ώρες όρθιοι αλλά και να επιστρέφουν αργά στο ολυμπιακό χωριό. Αλλά με την παρέλαση με σκάφη, θα έχουν την επιλογή να επιστρέψουν στο χωριό εάν θέλουν να κοιμηθούν νωρίς ή να μείνουν για το δεύτερο μέρος της τελετής σε ένα μίνι στάδιο δίπλα στο Τροκαντερό μπροστά στον Πύργο του Άιφελ. Ένα άλλο μέρος της σκέψης μας είναι πως θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα ορόσημα του Παρισιού, όχι να τα χτίσουμε μέσα στο γήπεδο».

bb

Ο Εσταγκέτ, ένας πρώην αθλητής του κανό και ο μοναδικός Γάλλος αθλητής που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, επιβεβαίωσε επίσης πως οι διοργανωτές αναμένεται να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους για τη μασκότ και τη λαμπαδηδρομία.

«Για να είμαι ειλικρινής, τα σχέδια πηγαίνουν καλά. Είμαστε ακόμη εντός προϋπολογισμού. Είμαστε ακόμη εντός χρονοδιαγράμματος. Θα έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες τα επόμενα χρόνια, γιατί αυτό συμβαίνει πάντα. Αλλά χτυπήστε ξύλο: μέχρι στιγμής, όλα πάνε καλά».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button