Οικονομία

Έτσι θα «τρέξει» το Εξοικονομώ και το κοινωνικό τιμολόγιο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ

Μήνυμα ταχύτητας αλλά και σύνεσης στις ενεργειακές επενδύσεις απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ανακύπτουν από εσφαλμένες επιλογές, όπως συνέβη και σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν.

«Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας, ιδίως όταν διαχειριζόμαστε, ταυτόχρονα, μια θεμελιώδη ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια σε συνδυασμό με ένα γεωπολιτικά πολύπλοκο και ασταθές διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος των αποτυχημένων ενεργειακών επενδύσεων, για λόγους υπερσχεδιασμού, υπερκοστολόγησης, πρόωρης ή όψιμης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών ή ακόμα και απλής αλλαγής των συνθηκών. Η μεγάλη αύξηση των ρύπων, για παράδειγμα, καθιστά μη ανταγωνιστική τη χρήση του λιγνίτη, σε ένα κανονικό ενεργειακό περιβάλλον και επιβαρύνει τον καταναλωτή με το τεράστιο κόστος απόσβεσης αναποτελεσματικών -όπως η ζωή αποδεικνύει- επενδύσεων, που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν».

Εκτιμάται ότι οι προειδοποιήσεις του υπουργού συνδέονται με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται σε πλειάδα ενεργειακών κλάδων, από τις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας μέχρι το υδρογόνο, την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο κ.α. Οι επενδύσεις αυτές αποτιμώνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η δυναμικότητα τους υπερβαίνει τις τεχνικές δυνατότητες και τα μεγέθη του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης των εξελίξεων ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε συγκεκριμένα πως «Τίποτε δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από ότι είναι αναγκαίο με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, γιατί το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος ευκαιρίας είναι τεράστιο».

   Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η εξειδίκευση δύο εξαγγελιών σύμφωνα με τις οποίες:

   -Θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στα κριτήρια που σχετίζονται με την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης. Ο συντελεστής βαθμοημερών ανά Δημοτική Κοινότητα περιλαμβάνεται ήδη στα κριτήρια αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος «Εξοικονομώ». Αναμένεται μεγαλύτερη έμφαση σε επόμενες προκηρύξεις.

   -Θα επανασχεδιαστεί το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας αλλά και η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης: «Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button