Οικονομία

Μπλε Κέδρος: Το «θρίλερ» με το ξενοδοχείο Coco-mat και η πορεία των τουριστικών projects

Στα 118,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία του χαρτοφυλακίου της Μπλε Κέδρος, η οποία έχει στην κατοχή της συνολικά 36 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Coco-Mat η αξία των οποίων είναι αυξημένη κατά 11,1 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά 10,39% σε σχέση με το 2022. Η εταιρεία που επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων σημείωσε τζίρο το 2023 ύψους 6,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 8,19% σε σχέση με το 2022.

Παράλληλα, συνεχίζεται το «θρίλερ» με το ξενοδοχείο  Coco-Mat Athens BC στην οδό Φαλήρου 5. Συγκεκριμένα, η υπόθεση που αφορά την καθαίρεση των τελευταίων ορόφων (άνω των 24 μέτρων) του ξενοδοχείου, οι οποίοι έχουν κριθεί αυθαίρετοι και κατεδαφιστέοι βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει εξελιχθεί σε ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το υπουργείο Τουρισμού σφράγισε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου που βρίσκονται πάνω από τα 24 μέτρα, καθώς και το δώμα. Το υπόλοιπο τμήμα του ξενοδοχείου συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η Μπλε Κέδρος βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων δεδομένου ότι εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η αίτηση αναστολής της κατά του Υπουργείου Τουρισμού, επί της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση απόφασης, όπου με βάση αυτή θα προβεί και σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις που δημοσίευσε η εταιρεία της οικογένειας Ευμορφίδη, η υπόθεση του Coco-Mat Athens BC επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα. Όπως επισημαίνει μάλιστα, η εκτίμηση της αξίας του εν λόγω ακινήτου θα ανέρχονταν, αν δεν υπήρχε αυτή η δικαστική διαμάχη, στα 32,81εκατ. ευρώ, ωστόσο η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε στα 20,4 εκατ. ευρώ λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του για ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις. Ακόμη, η αξία του μειώθηκε περεταίρω λόγω του κόστους αναδιαμόρφωσής και των προστίμων με αποτέλεσμα να φτάνει τα 14, 5 εκατ. ευρώ.

Η Μπλε Κέδρος ωστόσο τρέχει και ένα μπαράζ επενδύσεων που αφορούν κυρίως τον τουριστικό τομέα. Συγκεκριμένα, μέσω της θυγατρικής της Ξιφιάς Real Estate, η οποία κατέχει οικόπεδο στον παραλιακό οικισμό Ξιφιά Μονεμβασιάς, θα δημιουργήσει μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την ωρίμανση μελετών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και η επένδυση πρόκειται να φτάσει τα 6 εκατ. ευρώ. Η Μπλε Κέδρος επίσης προχώρησε τις μελέτες ωρίμανσης για το έργο της ανάπτυξης 59 κατοικιών στην ίδια περιοχή. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία έλαβε την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή σταθμού οχημάτων στην οδό Φαλήρου 22 σε ξενοδοχείο, δυναμικότητας 113 δωματίων. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται εντός του 2025. ενώ ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός θα είναι στα 16 εκατ. ευρώ, μάλιστα πρόκειται να λάβει πιστοποίηση LEED.

Ακόμη, εντός του έτους ξεκίνησε τις μελέτες ωρίμανσης για την αξιοποίηση των ακινήτων της που βρίσκονται στην Ασκληπιού 96 και Φειδίου 8. Συγκεκριμένα, απέκτησε διατηρητέο κτίριο συνολικής επιφάνειας 814 τ.μ., όπου θα το ανακατασκευάσει σε ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ., με περίπου 50 δωμάτια. 

 

 

To άρθρο Μπλε Κέδρος: Το «θρίλερ» με το ξενοδοχείο Coco-mat και η πορεία των τουριστικών projects δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button