Περιβάλλον

Αϊτή: Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί να αναπτυχθεί «άμεσα» διεθνής δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την «κατεπείγουσα» ανάπτυξη στην Αϊτή πολυεθνικής δύναμης αποτελούμενης από «αστυνομικούς» και «στρατιωτικούς» που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τις ένοπλες συμμορίες οι οποίες λυμαίνονται τη χώρα της Καραϊβικής, σύμφωνα με το περιεχόμενο επιστολής του Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη.

«Συνεχίζω να καλώ τα κράτη μέλη να αναπτύξουν πολυεθνική δύναμη που δεν θα ανήκει στον ΟΗΕ, αποτελούμενη από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με την υποστήριξη στρατιωτικών μονάδων, που θα διατεθούν από μια ή περισσότερες χώρες», προκειμένου «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Αϊτής» με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε 12σέλιδη επιστολή του που φέρει ημερομηνία Δευτέρα 14η Αυγούστου και συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, πάντως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίλυση της κρίσης ασφαλείας στην Αϊτή «απαιτεί τη λήψη συνόλου εξαναγκαστικών μέτρων για να εφαρμοστεί ο νόμος, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής καταφυγής στη χρήση βίας σε στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον βαριά οπλισμένων συμμοριών», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Γκουτέρες και ο αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί έχουν ζητήσει επανειλημμένα να σταλεί διεθνής δύναμη επέμβασης για να υποστηρίξει την αστυνομία. Συμμορίες ελέγχουν περί το 80% της αϊτινής πρωτεύουσας και τα βίαια εγκλήματα –φόνοι, βιασμοί, ένοπλες ληστείες, απαγωγές για λύτρα– είναι καθημερινά.

Στα τέλη Ιουλίου, η Κένυα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία πολυεθνικής δύναμης και να αναπτύξει 1.000 αστυνομικούς για να εκπαιδεύσει και να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής «να αποκαταστήσει την ομαλότητα» στη χώρα και «να προστατεύσει εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόταση που θα πρέπει ωστόσο να εξασφαλίσει πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μολονότι η διεθνής οπλισμένη δύναμη δεν θα δράσει υπό τη σημαία του ΟΗΕ.

Μετά την ανακοίνωση της Κένυας, οι ΗΠΑ, που ασκούν τον Αύγουστο την προεδρία του ΣΑ, υποσχέθηκαν να διαθέσουν πόρους, καθώς και να καταθέσουν «στο εγγύς μέλλον», μαζί με τον Ισημερινό, σχέδιο απόφασης.

Στην επιστολή του ο κ. Γκουτέρες εξήρε την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ναϊρόμπι για να σχηματιστεί η δύναμη αυτή, που η Αϊτή έχει ανάγκη «επειγόντως», και την υποστήριξη από χώρες της περιοχής, όπως οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούδα.

«Ελπίζουμε πως θα εκδηλωθούν και άλλες χώρες (…) και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προχωρήσει ακολουθώντας τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα», επέμεινε χθες Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική. Στη χώρα έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button