Ειδήσεις Ελλάδος

Ηράκλειο: Ένα βήμα πιο κοντά στην καύση – Η επικρατέστερη θέση για το αποτεφρωτήριο – ΗράκλειοΣτις 26 Σεπτεμβρίου η υποβολή προσφορών για την εκ νέου ανάθεση των αναγκαίων μελετών του έργου «Κέντρο καύσης νεκρών» στο Ηράκλειο, μετά τον αποτυχημένο διαγωνισμό του ’19

Στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται, εκτός βεβαίως απροόπτου ή ανατροπών της τελευταίας στιγμής, να «κληρώσει» ως προς τη δεύτερη απόπειρα από πλευράς Δήμου Ηρακλείου για την εκκίνηση των διαδικασιών δρομολόγησης του πολυσυζητημένου – τα τελευταία χρόνια – εγχειρήματος της δημιουργίας «κέντρου καύσης νεκρών».

Την ημέρα εκείνη εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε (μετά τον προ 3ετίας άγονο διαγωνισμό) από τη Λότζια, με σκοπό την ανάθεση ενός πακέτου μελετών, αρχιτεκτονικών, γεωτεχνικών, τοπογραφικών, περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών κ.λπ., για τις ανάγκες δρομολόγησης του έργου ανέγερσης «κέντρου αποτέφρωσης νεκρών». Μιας υποδομής η οποία θα ανεγερθεί στη δημοτική έκταση των 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Νέας Αλικαρνασσού, που έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια για τον σκοπό αυτό, και η οποία, όπως λένε στη Λότζια, θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς δε θα εξυπηρετεί μονάχα τις ανάγκες του δήμου Ηρακλείου, αλλά όλης της Κρήτης και της νοτίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που μοιάζει πάντως να έχει κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να μην έχει επικοινωνηθεί καθόλου από τη δημοτική Αρχή, η αποσφράγιση των όποιων προσφορών κατατεθούν στις 26 Σεπτεμβρίου ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η εκτιμώμενη αξία της προ ανάθεσης σύμβασης ανέρχεται σε 467.056,86 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 μήνες, και περιλαμβάνει τις προεκτιμώμενες αμοιβές των παρακάτω επιμέρους κατηγοριών μελετών:

  • 935,78 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (6) – Αρχιτεκτονικές μελέτες κτηριακών έργων.
  • 802,93 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (7) – Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες.
  • 656,48 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (8) – Στατικές μελέτες.
  • 310,03 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (9) – Μελέτες Μηχανολογικές-Ηλεκτρολογικές.
  • 770,66 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (21) – Γεωτεχνικές μελέτες & έρευνες.
  • 685,50 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (10) – Κυκλοφοριακές μελέτες.
  • 992,00 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (16) – Τοπογραφικές μελέτες.
  • 670,00 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (27) – Περιβαλλοντικές μελέτες.
  • 010,00 ευρώ για μελέτη κατηγορίας (25) – Μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, και 60.920,46 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις μελέτες του αποτεφρωτηρίου αποτελεί ένα πρώτο μόνο βήμα σε μια μακρά πορεία. Σε διαδικαστικό επίπεδο υπάρχει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πολύ ψωμί».

Αυτή τη στιγμή είμαστε στα αρχικά διαδικαστικά στάδια και θα περάσουν χρόνια μέχρι να δούμε (αν θα δούμε) το κέντρο αποτέφρωσης να λειτουργεί, δίνοντας τη δυνατότητα της καύσης των νεκρών σε όσους πολίτες το επιθυμούν.

Το αποτεφρωτήριο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, δίχως βεβαίως να λείπουν οι αντιδράσεις ή οι επιφυλάξεις, ακόμα και ως προς τις οικονομικές πτυχές τού όλου εγχειρήματος, μιας και, βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, το κόστος υλοποίησης υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονικό

Η πρώτη προσπάθεια για τη δρομολόγηση του έργου του αποτεφρωτηρίου είχε ξεκινήσει, θυμίζουμε, πριν μερικά χρόνια. Ωστόσο, ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για την ανάθεση των μελετών, το 2019, κατέστη τελικά άγονος, καθώς κρίθηκαν άκυρες τότε και οι προσφορές που είχαν κατατεθεί. Τον Ιούνιο δόθηκε το «σήμα» επανεκκίνησης για το πολυσυζητημένο εγχείρημα, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον φάκελο και τη διαδικασία εκ νέου ανάθεσης των αναγκαίων μελετών, μετά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα.

Το «πράσινο φως» του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ουσιαστικά ανανεώνει, πέραν της νέας προσπάθειας για τις μελέτες, και τη συνολική πολιτική έγκριση για το εγχείρημα, ήρθε με ευρεία μεν πλειοψηφία, αλλά συνοδεία επιφυλάξεων. Οι επιφυλάξεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του κόστους, της βιωσιμότητας μιας τέτοιας υποδομής όπως είναι το κέντρο καύσης νεκρών, και στο κατά πόσον αποτελεί προτεραιότητα ένα τέτοιο έργο, ενώ σε μία περίπτωση, αυτή του Γρηγόρη Μακαρώνα, εκφράστηκε ρητή αντίθεση για θρησκευτικούς λόγους.

Κατά ψήφισαν στην ψηφοφορία ο Γρηγόρης Μακαρώνας και ο Δημήτρης Γιαουρτάς από την παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5» με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, ενώ η υπόλοιπη παράταξη ψήφισε λευκό, καταψήφισε επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Δημοτών» Πέτρος Ινιωτάκης, ενώ λευκό ψήφισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αγγελάκης.

Την ίδια ώρα, δεν έλειψαν από πλευράς αντιπολίτευσης, προεξέχοντος του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλία Λυγερού, οι φωνές κριτικής και οι αιχμές κατά της δημοτικής Αρχής για αξιοσημείωτη καθυστέρηση, που δεν εξηγείται απόλυτα από την αποτυχημένη έκβαση με τον άγονο διαγωνισμό του 2019.

Μετά λοιπόν το «πράσινο φως» που άναψε στα τέλη Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο, στον Δήμο Ηρακλείου προχώρησαν τώρα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του «πακέτου» μελετών. Και πλέον μένει να δούμε στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία, αν και πόσες προσφορές θα κατατεθούν από ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία ή αν θα έχουμε εκ νέου άγονο διαγωνισμό.

Η επιλογή χωροθέτησης – Τα 45 στρέμματα στη Νέα Αλικαρνασσό

Για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου διενεργήθηκε έρευνα στα ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, από στελέχη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, σε συνεργασία με στελέχη της Πολεοδομίας. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, εξετάστηκαν εναλλακτικά διάφοροι χώροι εντός υφιστάμενων κοιμητηρίων και δημοτικά ακίνητα στα οποία προβλέπεται η χωροθέτηση κοιμητηρίων.

Στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης, κρίθηκε ότι δεν προκύπτει άλλο ακίνητο καταλληλότερο για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου από αυτό της τέως Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού μεγαλύτερου των 45 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πολεοδομική κάλυψη διευκολύνει αποφασιστικά το έργο του Δήμου σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειοδοτήσεων, που μπορούν να «τρέξουν» με ταχύτερες διαδικασίες. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό («καποδιστριακό») Δήμο Νέας Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Στο οικοδομήσιμο τμήμα του ακινήτου επιτρέπονται οι χρήσεις κέντρου αποτέφρωσης νεκρών και αναψυκτηρίου έως 100 καθισμάτων. Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, η όλη εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δε θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δεντροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου. Το αποτεφρωτήριο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 1.000 τ.μ. Θα διαμορφωθεί ένας χώρος συνάθροισης κοινού, που θα βρίσκεται κοντά στον χώρο της καύσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν και μια σειρά από συνοδά καταστήματα που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του.

(φωτογραφία αρχείου)


Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button