Οικονομία

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων Αμερικανικών εταιρικών κολοσσών και του ευρωπαϊκού δείκτη προμηθειών

Η διαπραγμάτευση σήμερα (23.04.24) στις ευρωπαϊκές και έπειτα στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές (ΗΠΑ) υπόσχεται μεγάλη κινητικότητα στο χώρο των συναλλαγών.

Από την πλευρά της οικονομίας, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία των διευθυντών αγορών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ελπίζουν σε πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Παράλληλα, σήμερα (23.04.24) αναμένονται οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών Απριλίου για τη Γερμανία και την ΕΕ.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες δημοσιεύουν τα εταιρικά τους στοιχεία. Η Deutsche Börse και η Novartis παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ευρωπαίους επενδυτές. Το βράδυ της Δευτέρας, η βαριά εταιρεία του DAX, η SAP, παρουσίασε στοιχεία που επιτρέπουν την εξαγωγή διαφόρων συμπερασμάτων.

Οι Αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στα στοιχεία της Tesla. Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρουσιάζει τον ισολογισμό του μετά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Η GM, η Lockheed Martin, η Visa και η Halliburton ανοίγουν επίσης τα βιβλία τους.

Μετά το ξεπούλημα πριν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι Αμερικανοί επενδυτές ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους τη Δευτέρα. Ο δείκτης των blue chips Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,7% στις 38.239 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κέρδισε 0,9% στις 5010 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,1% στις 15.451 μονάδες.

«Οι traders αναζητούν μικρές ευκαιρίες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Παύλικ (Robert Pavlik), διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealth. Οι απώλειες των τιμών στον τεχνολογικό τομέα μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις της πρωτοπόρου στο streaming Netflix και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed είχαν επιβαρύνει πρόσφατα τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατοπίστηκε από την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή στα αποτελέσματα των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. Εκτός από την Tesla, η Meta Platforms, η Alphabet και η Microsoft παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία τους αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα (23.04.24) αναμένονται οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών Απριλίου για τη Γερμανία και την ΕΕ. Οι αναλυτές της DZ Bank αναμένουν βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Οι οικονομολόγοι θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία για την εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί αναμένουν μια πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου τον Ιούνιο.

Στην Ευρώπη, πολλές εταιρείες δημοσιεύουν τα επιχειρηματικά τους αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο και παρέχουν προοπτικές.

Στη Γερμανία, η Deutsche Börse βρίσκεται στο ημερήσιο ημερολόγιο ως εταιρεία εισηγμένη στο DAX – αν και παρουσιάζει τα αποτελέσματά της μόνο μετά το κλείσιμο των συναλλαγών – και η Amadeus Fire συγκαταλέγεται στις μικρότερες εταιρείες. Στην Ευρώπη, υπάρχουν επίσης μεγάλες εταιρείες όπως η ελβετική Novartis και η ολλανδική Akzo Nobel.

Το βράδυ χθες (22.04.24) παρουσίασε τα στοιχεία της η “βαριά” εταιρεία του DAX, η SAP. Λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, ο κατασκευαστής λογισμικού ξεκίνησε το νέο έτος με λειτουργικές ζημίες ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8% – και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κρίστιαν Κλάιν μίλησε για ένα «σπουδαίο ξεκίνημα για το 2024».

Όσον αφορά τα τριμηνιαία στοιχεία, την Τρίτη το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί κυρίως στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία της Tesla θα προσελκύσουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της δύσκολης επιχειρηματικής κατάστασης και της πτώσης της τιμής της μετοχής. Η αξία της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρονικών αυτοκινήτων έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, η GM, η Lockheed Martin, η Visa, η Mattel, η Philipp Morris, η Kimberley Clark, η Pepsico και η Texas Instruments είναι μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων που ανοίγουν τα βιβλία τους. Στον τομέα των εμπορευμάτων και της ενέργειας και στον συναφή βιομηχανικό τομέα, η Freeport-McMoran, η Halliburton, η Nexterra Energy και η Enphase Energy είναι μεταξύ των εταιρειών που ανοίγουν τα βιβλία τους.

Παρόμοια με την Ευρώπη, οι δείκτες διευθυντών αγορών για τον Απρίλιο αναμένονται στις ΗΠΑ. Στο εξωτερικό, οι συμμετέχοντες στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν αναβάλει τις ελπίδες τους για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων λόγω της εύρωστης οικονομίας και του αρκετά υψηλού πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. Πολλοί παρατηρητές δεν αναμένουν πλέον την πρώτη μείωση πριν από τον Σεπτέμβριο.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν την ανοδική τάση της Wall Street την Τρίτη και διεύρυναν τα κέρδη τους. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, ο οποίος περιλαμβάνει 225 μετοχές, αυξήθηκε κατά 0,3% στις 37.538 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,2% στις 2.666 μονάδες. Οι τεχνολογικές μετοχές της περιοχής σημείωσαν άνοδο: οι μετοχές της TSMC, του μεγαλύτερου εργολαβικού κατασκευαστή τσιπ υπολογιστών στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button