Ειδήσεις Ελλάδος

Εφοπλιστές μαλώνουν για… κάτι νησάκια!

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον Μ. Εμπειρίκο σε σχέση με τα μετοχικά του δικαιώματα, τα οποία αμφισβητούνταν από την άλλη πλευρά. Η εταιρία, με νεότερη ανακοίνωσή της, αποκατέστησε κι ένα λάθος. Συγκεκριμένα, οι «αξιότιμοι μέτοχοι» ενημερώθηκαν ότι η «Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 8η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Golden Age Hotel Of Athens, που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Μιχαλακοπούλου αριθ. 57», με τη διευκρίνιση ότι «στο κείμενο της δημοσιευθείσας Πρόσκλησης εκ παραδρομής παρεισέφρησε ως ημέρα διεξαγωγής της συγκληθείσας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η «Δευτέρα» αντί της Πέμπτης, που αντιστοιχεί στην ορισθείσα ημερομηνία διεξαγωγής της, ήτοι της 8ης Σεπτεμβρίου 2022». Ορθώς έγινε η διόρθωση, γιατί μπορεί κάποιος κακοπροαίρετος να ισχυριζόταν ότι το μπέρδεμα έγινε «εξ επίτηδες», μπας και κάποιος από τους… δύο βασικούς μετόχους πήγαινε άλλη μέρα.

Οι ανησυχίες για τα διυλιστήρια

-Ανακοίνωσε η ΕΕ την πρόθεσή της να φορολογήσει εκτάκτως τα εντυπωσιακά υπερ-κέρδη που καταγράφουν οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου που πραγματικά διανύουν περίοδο πρωτοφανούς κερδοφορίας. Δεν ανακοίνωσε κάτι για τα διυλιστήρια. Είναι προφανές ότι τα κέρδη των διυλιστηρίων δεν προέρχονται μόνον από την εσωτερική αγορά κάθε χώρας, επομένως δεν μπορεί να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος για να χρηματοδοτηθούν εθνικές πολιτικές. Τα έσοδα της Motor Oil για παράδειγμα προέρχονται κατά 80% από εξαγωγές. Αντίστοιχα, των ΕΛΠΕ κατά 60% από εξαγωγές. Επομένως -αν και ζούμε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας- αδίκως ανησυχούν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι φίλοι των ελληνικών διυλιστηρίων.

Επενδύσεις και κλίμα

Όταν ανακοινώνεται ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κοντά στο 8% και βλέπεις τις τράπεζες μαζί με τα βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου να κατρακυλούν, είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην αγορά. Ίσως ήταν τα υπόλοιπα της προχθεσινής συνεδρίασης που διακόπηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, ίσως να είναι το αρνητικό κλίμα στη Wall Street και στην Ευρώπη, μαζί με το κόστος χρήματος που από σήμερα ανεβαίνει, όλα μαζί πάντως συντελούν σε μια μίζερη εικόνα που αποτρέπει τους επενδυτές. «Επενδύσεις, Επενδύσεις, Επενδύσεις», θα είναι το κεντρικό μήνυμα της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Μεγάλα, διεθνή ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν θα ανακοινώσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Πηγή

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button