Οικονομία

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο κινεζικές τράπεζες που στηρίζουν την Ρωσία

Αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες τράπεζες της Κίνας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευα (22.4.2024) της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι κυρώσεις από την μεριά της κυβέρνησης των ΗΠΑ στοχεύουν στην λήξη της εμπορικής υποστήριξης εκ μέρους της Κίνας της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία.

Την ώρα που υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Κίνα, το ζήτημα είναι αν αυτή η ισχυρή οικονομική απειλή μπορεί να αποτρέψει το σινορωσικό εμπόριο, το οποίο δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα να ανοικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της έπειτα από απώλειες στην Ουκρανία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν επέκρινε την κινεζική υποστήριξη προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας πως το Πεκίνο είναι αυτό που συμβάλλει περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία παρέχοντας κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα οπλισμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει την πίεση επί της Κίνας, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών χρηματοοικονομικών θεσμών που διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών τα οποία έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα και η κορυφαία κινεζική τραπεζική ρυθμιστική αρχή δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Ρόιτερς να σχολιάσουν.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κίνα και η Ρωσία ευνοούν τη διεξαγωγή εμπορίου σε γιουάν, αντί για δολάρια, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να προστατεύσει τις οικονομίες τους από εν δυνάμει κλιμάκωση αμερικανικών κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο ΗΠΑ: Στο στόχαστρο κινεζικές τράπεζες που στηρίζουν την Ρωσία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button