Υγεία

Επιστήμονες ελπίζουν για θεραπεία σε 20 χρόνια

Ελπίδες για νέα πρωτοποριακή θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σε βάθος της επόμενης 20ετίας, βλέπουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ειδικοί στη νόσο Αλτσχάιμερ πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα βρεθεί θεραπεία που θα αλλάξει τη ζωή για την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έχει πλέον εντοπίσει 92 γονίδια που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ μόλις τρία γονίδια ήταν γνωστά όταν ξεκίνησε η έρευνά τους το 2009.

Η καθηγήτρια Julie Williams, διευθύντρια του Κέντρου Άνοιας του Κάρντιφ, δήλωσε: «Μέχρι το 2040 νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια σειρά από θεραπείες και μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς γιατί, αλλά μία από αυτές θα είναι σε θέση να δράσει στο τεράστιο εύρος των αιτιών».

Αυξημένη γνώση…

Η γονιδιακή θεραπεία και η βελτίωση της κατανόησης από διεθνείς μελέτες συμβάλλουν στην αύξηση των γνώσεων των ειδικών σχετικά με τη νόσο.

Η καθηγήτρια Williams: «Όταν ξέρεις πού να αρχίσεις να ψάχνεις, τότε μπορείς να μελετήσεις τις επιδράσεις που έχουν τα γονίδια σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες».

Η καθηγήτρια μελετά τη νόσο Αλτσχάιμερ εδώ και 30 χρόνια και δήλωσε: «Τα πράγματα επιταχύνονται και βελτιώνονται συνεχώς. Έχω μάθει περισσότερα τα τελευταία επτά χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα 20».

Η εξέλιξη της έρευνας σήμαινε ότι οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα της μικρογλοίας, γνωστά ως «τα απορριμματοφόρα του εγκεφάλου», σκοτώνουν λανθασμένα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των συνάψεων. Οι συνάψεις είναι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και, αν εξαλειφθούν χωρίς λόγο, μπορεί να κάνουν ένα άτομο να χάσει τις συνδέσεις που δημιουργούν σκέψη και αναμνήσεις.

Αλτσχάιμερ όπως η καρδιοπάθεια

Όμως η καθηγήτρια Williams δήλωσε στο BBC ότι η μελέτη χιλιάδων περιπτώσεων την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η ασθένεια πρέπει να θεωρείται περισσότερο σαν την καρδιοπάθεια, όπου συμβάλλουν πολλοί παράγοντες και διάφορες θεραπείες θα βοηθήσουν στην καθυστέρηση και την πρόληψή της.

Ορισμένα φάρμακα έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε άλλες παθήσεις του Αλτσχάιμερ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται εντός των επόμενων πέντε ετών.

Η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, κορυφαία εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε πέρυσι στην Daily Mail ότι ένα φάρμακο για να σταματήσει την ανάπτυξη προβλημάτων μνήμης πέρα από την αρχική ήπια σύγχυση μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα σε μια δεκαετία.

Είπε: «Είμαι επιφυλακτική στη χρήση της λέξης θεραπεία, η οποία είναι μια πολύ ισχυρή λέξη, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ένα φάρμακο που θα τροποποιεί τη νόσο μέσα σε 10 χρόνια».

Νέα φάρμακα

«Ξέρω ότι όλες αυτές οι δεκαετίες έρευνας μπορεί να φαίνονται απογοητευτικές, όταν δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουν βρεθεί θαυματουργά φάρμακα που αλλάζουν τα δεδομένα για άλλες ασθένειες του εγκεφάλου, και θα βρεθεί ένα φάρμακο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ», συνέχισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button