Οικονομία

Φορολογούμενοι: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 5% στον φόρο γονικής παροχής

Με τις φορολογικές υποχρεώσεις να ιεραρχούνται από τους φορολογούμενους ψηλά στην ατζέντα των ημερών, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να «τρέξει», μεταξύ άλλων, και η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε οδηγίες για την σωστή δήλωση στοιχείων στην πλατφόρμα για τις γονικές παροχές και δωρεές, από όπου προκύπτουν και οι δόσεις αποπληρωμής αλλά και δυνατότητες έκπτωσης.

Έτσι, μετά την έγκριση της δήλωσης από τον φορολογούμενο – αποδέκτη της γονικής παροχής, η ειδική εφαρμογή εκδίδει την πράξη προσδιορισμού του φόρου, αν και εφόσον προκύπτει βεβαίως.

Ως εκ τούτου ο φόρος γονικής παροχής/δωρεάς για κινητά περιουσιακά στοιχεία και χρήματα, μετά από υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης χωρίς σύνταξη συμβολαίου, διαμορφώνεται ως εξής:

  • αν η καταβολή του διασφαλίζεται,  ο φόρος βεβαιώνεται σε έως 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις (ή έως 24 εφόσον πρόκειται για ανήλικο υπόχρεο), που η κάθε μία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ (πλην της τελευταίας), από τις οποίες η μεν πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση/έκδοση της πράξης μήνα και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των διμήνων που ακολουθούν. Εάν ο υπόχρεος καταβάλει το σύνολο του φόρου μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης, έχει δικαίωμα έκπτωσης κατά ποσοστό 5%. Εάν ο φόρος που θα προκύψει είναι μικρότερος των 500 ευρώ το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση.
  • αν η καταβολή του φόρου δεν διασφαλίζεται, ο φόρος βεβαιώνεται σε μία δόση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση, η δε καταβολή του βεβαιώνεται με την έκδοση αποδεικτικού καταβολής. Η πληρωμή του φόρου γονικής παροχής/δωρεάς, γίνεται με τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση,  μέσω Τραπέζης ή ψηφιακά (web banking, χρεωστικές κάρτες).

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει και μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ με χρεωστική κάρτα ή prepaid card και όχι με χρήση πιστωτικής κάρτας, καθώς και μέσω IRIS. 

To άρθρο Φορολογούμενοι: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 5% στον φόρο γονικής παροχής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button