Οικονομία

Το νέο καθεστώς μετάκλησης εργαζομένων από μη ευρωπαϊκές χώρες – Τα πλαφόν σε αμοιβή και τζίρο ανά μισθωτό

Το καθεστώς με βάση το οποίο μπορεί ένας εργοδότης να προχωρήσει σε μετάκληση εργαζομένων από τρίτες (δηλαδή μη ευρωπαϊκές) χώρες ξεκαθαρίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αναρτήθηκε σήμερα στην πλατφόρμα της “Διαύγειας”.
Η αίτηση εργοδότη που υποβάλλεται για την χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής για απασχόληση υψηλής ειδίκευσης («Μπλε Κάρτα της ΕΕ») σε πολίτη τρίτης χώρας συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, καθώς και από εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης νομικού προσώπου, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο, από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητά του να καταβάλει μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας.
Από τα παραπάνω πρέπει να προκύπτει ότι ο εργοδότης έχει ακαθάριστα ετήσια έσοδα κατ΄ ελάχιστο 60.000 ευρώ ανά μετακαλούμενο.
Το ανωτέρω δικαιολογητικό υποβάλλεται και από τους εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτη τρίτης χώρας για λόγους υψηλής ειδίκευσης, ο οποίος ευρίσκεται νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.

Η αίτηση εργοδότη που υποβάλλεται για την χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής για το σκοπό της απασχόλησης εξαρτημένης εργασίας, συνοδεύεται από τα σχετικά δικαιολογητικά, καθώς και από τα ακόλουθα:
– εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, από το οποίο να προκύπτει η δυνατότητά του να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας και να προκύπτει ακαθάριστο εισόδημα κατ΄ ελάχιστον 22.000 ευρώ ανά μετακαλούμενο,
– εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για επιτηδευματία με ατομική επιχείρηση, ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας νομικού προσώπου, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, συνοδευόμενη, στη δεύτερη περίπτωση, από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου προς την αρμόδια υπηρεσία με την οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων.
Από τα ανωτέρω πρέπει να προκύπτουν:
– η δυνατότητα του εργοδότη να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας, καθώς και
– τα ακαθάριστα έσοδα κατ’ ελάχιστο, 60.000 ευρώ ανά μετακαλούμενο,
– στην περίπτωση μετάκλησης για απασχόληση στην αγροτική οικονομία, το ακαθάριστο εισόδημα, εφόσον ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, ή τα ακαθάριστα έσοδα του μετακαλούντος εργοδότη, εφόσον ο εργοδότης είναι επιτηδευματίας με ατομική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο, ορίζονται στις 22.000 ευρώ, στο οποίο συνυπολογίζεται η τυχόν επιδότηση, την οποία λαμβάνει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για εποχιακή απασχόληση.
Η αίτηση εργοδότη για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία στην αγροτική οικονομία συνοδεύεται από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Η αίτηση εργοδότη για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία στον τομέα του τουρισμού συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, καθώς και από τα ακόλουθα:
– στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει συνάφεια της ειδικότητας του μετακαλούμενου, πολίτη τρίτης χώρας, με το αντικείμενο και την εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης και
– εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, από το οποίο να προκύπτει η δυνατότητά του να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας και να προκύπτει ακαθάριστο εισόδημα κατ΄ ελάχιστον 22.000 ευρώ ανά μετακαλούμενο.
Εναλλακτικώς, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει το αντίστοιχο δικαιολογητικό για τις τρεις (3) τελευταίες χρήσεις από το οποίο προκύπτουν κατά μέσο όρο ετησίως 22.000 ευρώ ή
– εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για εφόσον πρόκειται για επιτηδευματία με ατομική επιχείρηση, ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας νομικού προσώπου, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, συνοδευόμενη, στη δεύτερη περίπτωση, από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου προς την αρμόδια υπηρεσία με την οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων.
Από τα ανωτέρω πρέπει να προκύπτουν:
– η δυνατότητα του εργοδότη να καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας καθώς και
– ακαθάριστα έσοδα κατ’ ελάχιστο, 60.000 ευρώ ανά μετακαλούμενο.
– στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει συνάφεια της ειδικότητας του μετακαλούμενου, πολίτη τρίτης χώρας, με το αντικείμενο της επιχείρησης και την επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης.
Τα ανωτέρω εισοδηματικά κριτήρια αφορούν στη μετάκληση ενός εργαζομένου. Εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί να μετακαλέσει περισσότερους εργαζομένους και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, οφείλει να πληροί το ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο πολλαπλασιαζόμενο επί του αριθμού των προς μετάκληση εργαζομένων για εξαρτημένη εργασία.

To άρθρο Το νέο καθεστώς μετάκλησης εργαζομένων από μη ευρωπαϊκές χώρες – Τα πλαφόν σε αμοιβή και τζίρο ανά μισθωτό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button