Υγεία

Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη επηρεάζει περισσότερο ανθρώπους με αναπηρία

Οι άνθρωποι με αναπηρία κινδυνεύουν από θάνατο, σωματικό, κοινωνικό και ψυχικό στρες λόγω της ακραίας ζέστης, κυρίως «αν αφεθούν μόνοι τους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες». Αυτό ανακοίνωσε ο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στην Ισπανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι με αναπηρία επηρεάζονται δυσανάλογα από τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα και την ακραία ζέστη, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καλεί τις αρχές να τους προσφέρουν επαρκή στήριξη.

Κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αντιδρά στη ζέστη. Η παραμονή στο σπίτι λόγω του καύσωνα μπορεί επίσης να προκαλέσει κοινωνική απομόνωση, σημείωσε το HRW.

Ο Γιόνας Μπουλ, αναπληρωτής ερευνητής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, δήλωσε ότι οι μη προσβάσιμοι αστικοί χώροι επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο Μπουλ εξήγησε ότι η έρευνά του επικεντρώθηκε στην Ισπανία, αλλά τα συμπεράσματά της ισχύουν και για άλλες χώρες στην Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ήπειρος όπου παρατηρείται η πιο γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η έλλειψη εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίων για την αντιμετώπιση του καύσωνα σημαίνει ότι συχνά δεν ακούγονται οι φωνές τους και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τους.

Στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης, το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει ενέργειες για τη προστασίας των «ευάλωτων» πληθυσμών, αλλά δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τα άτομα με αναπηρίες, τονίζει το HRW.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνέντευξη από 33 άτομα με αναπηρία στην Ανδαλουσία και όλα τους δήλωσαν ότι νιώθουν «παραμελημένα» στη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Ο Μπουλ παρουσίασε πρόσφατα την έκθεση στις αρχές της Ανδαλουσίας, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητά τους στο μέλλον.

Τα κύματα καύσωνα προκάλεσαν περίπου 16.000 θανάτους πέρυσι στην Ευρώπη, αλλά κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, δεν διατηρούν στοιχεία για το πόσα άτομα με αναπηρία επηρεάστηκαν από την ακραία ζέστη.

To άρθρο Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη επηρεάζει περισσότερο ανθρώπους με αναπηρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button