Περιβάλλον

Πώς μια ηλεκτρική συσκευή που χάλασε μπορεί ακόμα να… «δουλέψει»!

Η αλήθεια είναι πως η φροντίδα του περιβάλλοντος μπορεί να είναι πράξη ατομική ή συλλογική, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη.

Το σημαντικό είναι ότι, τις περισσότερες φορές, μπορεί να ξεκινήσει από το ίδιο μας το σπίτι, απλώς και μόνο μέσω της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών μας συσκευών.

Αυτό ακριβώς ήρθε να μας υπενθυμίσει η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.,: «Ό,τι χάλασε μπορεί να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο!» με το μόνο που χρειάζεται από εμάς να κάνουμε είναι να φέρουμε κάθε παλιά μας ηλεκτρική συσκευή σε έναν κάδο της Ανακύκλωση Συσκευών στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ.

Όλα όσα προσφέρει η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στον πλανήτη

Αν η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι στις βασικές μας προτεραιότητες, τότε σίγουρα αξίζει να γνωρίζουμε πως κάθε παλιά ηλεκτρική συσκευή εφόσον ανακυκλωθεί μπορεί, να προστατεύσει το περιβάλλον από επικίνδυνα υλικά. Επίσης, αυτά τα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες, ώστε να μειωθεί η περαιτέρω εξόρυξη. Πρόκειται για μία θετική, εν πολλοίς αθέατη πλευρά των ηλεκτρικών μας συσκευών και των λαμπτήρων, που μπορεί να φανερωθεί μόνο μέσω της ανακύκλωσής τους.

Και όλα αυτά, διότι η δύναμη που εξακολουθεί να έχει η τηλεόραση, η τοστιέρα ή ο φορητός υπολογιστής μας, όταν πλέον δεν λειτουργούν, μπορεί να είναι τόσο ισχυρή για τον πλανήτη και για το περιβάλλον, μετά το πέρας της λειτουργίας τους, εφόσον πρώτα τοποθετηθούν σε έναν κάδο της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., και πάρουν τον δρόμο για την ανακύκλωση.

Έτσι, καθεμία από τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές – πολλές από τις οποίες βρίσκονται «ακόμα» στα σπίτια μας – θα μπορέσουν να «προσφέρουν» και πάλι στον κόσμο. Διότι ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές μας συσκευές, προστατεύουμε το περιβάλλον, μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων και βεβαίως το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Τα σημεία συλλογής που μπορούμε να ανακυκλώσουμε

Αφού γνωρίζουμε ήδη όλα όσα προσφέρει η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, έχουμε κάνει ένα πρώτο «βήμα» προς έναν πιο βιώσιμο πλανήτη και το μόνο που μένει είναι να απαντήσουμε και στο ερώτημα «πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε;». Αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ίσως είναι το πιο εύκολο από όλα, καθώς αρκεί ένα μόνο κλικ, στο πλήρες site της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε www.electrocycle.gr. Συμπληρώνοντας τη διεύθυνσή μας στο ειδικό πεδίο, μπορούμε να δούμε τα πλησιέστερα σε εμάς προτεινόμενα σημεία ανακύκλωσης. Το δίκτυο της Ανακύκλωση Συσκευών καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και αφορά σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σούπερ μάρκετ.

Εύκολα, απλά και δωρεάν, μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος: Ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας που δεν χρειαζόμαστε, τις καμένες λάμπες, τα παλιά κινητά τηλέφωνα και τα άχρηστα καλώδια, ακόμα και τα δοχεία μελανιών του εκτυπωτή μας και αισθανόμαστε ότι πραγματικά εκπληρώνουμε ένα ηθικό καθήκον απέναντι στον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον.

Με κεντρικό μήνυμα «Ό,τι χάλασε μπορεί να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο!», η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη που κρύβει κάθε χαλασμένη συσκευή – ακόμα και κάθε ξεχασμένη συσκευή στην αποθήκη μας – και να της δώσουμε ξανά αξία, ανακυκλώνοντάς την! Αξίζει μια… «οικιακή» επιχείρηση ανακύκλωσης, ώστε να συλλέξουν ότι γεμίζει συρτάρια, ντουλάπια και αποθήκες και δεν χρειαζόμαστε πια, ώστε κάθε παλιά συσκευή να οδηγηθεί εκεί που πρέπει κι εμείς να έρθουμε ακόμα πιο κοντά σε ένα βιώσιμο «αύριο», όπου χάρη στη συστηματική συμμετοχή των πολιτών και την αγάπη μας για τον πλανήτη, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. ανοίγει τον «δρόμο» προς ένα καλύτερο αύριο για κάθε σπίτι που επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, μέσα από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και των ρύπων και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Διότι, αυτός είναι ο δρόμος για να χτίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον, βιωσιμότητας και αειφορίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button