Υγεία

Εντυπωσιακά χαμηλή η συχνότητα συμπτωμάτων long Covid στα παιδιά, λέει έρευνα – Η εξήγηση γι’ αυτό

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσε μια «εντυπωσιακά χαμηλή» συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων long Covid σε παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών δύο εβδομάδες αφότου νόσησαν από τον κορονοϊό.

«Είναι καθησυχαστικό ότι στη μελέτη μας για τον κορονοϊό διαπιστώσαμε πως τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν συμπτώματα μετά από δύο εβδομάδες», δήλωσε η Lyndsey Hahn, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα παιδιατρικής της σχολής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Η Lyndsey Hahn είναι κύριος συγγραφέας της μελέτης: «Post – Covid  19 Condition in Children», η οποία δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο ένα παιδί από τα 271 που συμμετείχαν σ΄ αυτή ανέπτυξε συμπτώματα μετά από νόσηση με κορονοϊό.

Κι άλλη μελέτη για long Covid σε παιδιά

Επίσης, μεταξύ Αυγούστου 2020 και Μαρτίου 2021, ερευνητές από το U of A και το Women and Children’s Health Research Institute στο Έντμοντον δημιούργησαν μια ομάδα μελέτης 1.026 παιδιών ηλικίας 8 έως 13 ετών.

Οι γονείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και παρακολούθησαν τα συμπτώματα των παιδιών τους για 76 εβδομάδες.

Τη στιγμή που ξεκίνησαν τη μελέτη, κανένα από τα παιδιά δεν είχε μολυνθεί από κορονοϊό.

Στη συνέχεια, από τα 1.026 παιδιά που νόσησαν από τον κορονοϊό, τα 572 βρέθηκαν αρνητικά στην Covid – 19 κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ τα 454 βρέθηκαν θετικά.

Από αυτά που βρέθηκαν θετικά, οι ερευνητές εστίασαν σε μια ομάδα 271 παιδιών για τα οποία υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να προσδιοριστεί η παρουσία συμπτωμάτων.

Από αυτή την ομάδα παιδιών, μόνο ένα (0,4%) πληρούσε τον ορισμό της πάθησης για μακροχρόνια Covid του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα συμπτώματα αυτού του παιδιού υποχώρησαν σχεδόν 14 εβδομάδες μετά τη νόσηση, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι λέει ο ΠΟΥ για την long Covid στα παιδιά

Ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μακροχρόνια Covid λέει ότι περιλαμβάνει «συνέχιση ή ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με SARS-CoV-2, με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες χωρίς άλλη εξήγηση».

Μερικές φορές ένα παιδί είχε τη διπλή ατυχία να κολλήσει πρώτα μια αναπνευστική λοίμωξη, όπως κοινή γρίπη, και μετά να αρρωστήσει με Covid.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για τα παιδιά να αναρρώσουν από τα συμπτώματά τους εντελώς, είπε η Hahn.

Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Εντυπωσιακά χαμηλή η συχνότητα συμπτωμάτων long Covid στα παιδιά, λέει έρευνα – Η εξήγηση γι’ αυτό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button