Περιβάλλον

Δήμητρα Κεχαγιά: Το σχέδιο του δήμου Πεντέλης για να πετύχει κλιματική ουδέτερότητα το 2030

Ο Δήμος Πεντέλης βρίσκεται ανάμεσα στους 20 πρώτους Δήμους της χώρας μας που έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία Adaption της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030 και μέσα στους 85 Δήμους που έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα οφέλη για τους Δήμους της Ευρώπης που σχεδιάζουν να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030 είναι πολλά, γιατί θα θεωρηθούν ως πιλοτικές.

Οι στοχευμένες δράσεις του σχεδίου που καθιστούν τον Δήμο Πεντέλης ικανό ώστε να προωθήσει ένα σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας είναι μεταξύ άλλων η αστική ανάπλαση μεγάλου τμήματος των δρόμων της πόλης, η διαχείριση αποβλήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση αλλά και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος του Δήμου Πεντέλης.

«Τα οφέλη για τους πολίτες του Δήμου μας είναι η καλύτερη ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η δραστηριότητα και η κινητικότητα σε καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος, μικρότερη συμφόρεση στους δρόμους, λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους, λιγότερος θόρυβος αλλά και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής», λέει η κυρία Κεχαγιά.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Δημάρχου Πεντέλης, κας Δήμητρας Κεχαγιά στο Act For Earth στο CNN Greece.

Ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου Πεντέλης για την ένταξή του στις «κλιματικά ουδέτερες» πόλεις μέχρι το 2030;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια δέσμη πρωτοβουλιών πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο να θέσει την ΕΕ σε τροχιά προς την πράσινη μετάβαση, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Μιλώντας για κλιματική ουδετερότητα, εννοούμε την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα επιτευχθεί κυρίως με τη μείωση των εκπομπών, την επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες και την προστασία/βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκ. 2019), η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη.

Πηγή: Unsplash

Ο Δήμος Πεντέλης υπέβαλε τον Νοέμβριο 2022 αίτηση στο ΥΠΕΝ και εντάχθηκε ως μία από τις 50 πόλεις που θα υπογράψουν MoU με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τη προώθηση της Κλιματικής Ουδετερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, τo σχέδιο δράσης για το κλίμα θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της πόλης, θα βασίζεται σε υφιστάμενες μελέτες/δράσεις/έργα, θα περιλαμβάνει κάθε επίπεδο επιθυμητής παρέμβασης και αλλαγής μέσω ενός συντονισμένου χαρτοφυλακίου και θα προσδιορίζει τα δυνατά σημεία, καθώς και τα κενά των υφιστάμενων πολιτικών και σχεδίων.

Οι στοχευμένες δράσεις του σχεδίου, οι οποίες καθιστούν τον Δήμο Πεντέλης ικανό να προωθήσει ένα σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας και να έχει σημαντικές πιθανότητες αποδοχής αυτού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι οι ακόλουθες:

α) Εκτεταμένη μελέτη αστικής ανάπλασης μεγάλου τμήματος των δρόμων της πόλης, με στόχο βιοκλιματικές παρεμβάσεις

(β) Σύνταξη τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

(γ) Αναθεώρηση σχεδίου των Μελισσίων, με έμφαση τους κοινόχρηστους χώρους

(δ) Ενέργειες στη διαχείριση αποβλήτων όπως καθολική εφαρμογή χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, εγκατάσταση πολλαπλών ρευμάτων κλπ.

(ε) Υπογείωση του δικτύου μέσης τάσης και του 60% του δικτύου χαμηλής τάσης

(στ) Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια και τον οδοφωτισμό

(ζ) Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ολοκλήρωσης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και την προμήθεια για το δήμο νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων και φορτιστών

(η) Ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι το σχέδιο δράσης συν-διαμορφώνεται με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναπτύσσοντας ισχυρές συνεργασίες με στόχο τη συμμετοχή στις διαδικασίες για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και ευρύτερα για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι δημότες, εφόσον καταστεί εφικτός ο στόχος και ο Δήμος Πεντέλης συγκαταλεχθεί ανάμεσα στους «έξυπνους και κλιματικά ουδέτερους» δήμους;

Υπάρχουν οφέλη για την πόλη, τα οποία αντανακλούν και στους κατοίκους της περιοχής μας, όπως:

  • Ευκαιρίες χρηματοδότησης / Έρευνα και καινοτομία: ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις πόλεις για να είναι μέρος σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας, πιλοτικά έργα και επιδείξεις
  • Ευκαιρίες δικτύωσης, μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των πόλεων
  • Υποστήριξη με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων
  • Υποστήριξη μέσω του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού
  • Τεχνική υποστήριξη και βοήθεια από την Πλατφόρμα της Αποστολής
  • Υψηλή προβολή – αύξηση πολιτικού προφίλ και ελκυστικότητας για επενδύσεις και προσέλκυσης ειδικευμένων εργαζομένων

Υπάρχουν, όμως, πάντα και οφέλη των ιδίων των πολιτών, όπως ο καλύτερης ποιότητας ατμοσφαιρικός αέρας, η δραστηριότητα και η κινητικότητα σε καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος, μικρότερη συμφόρεση στους δρόμους, λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους, λιγότερος θόρυβος και γενικότερα μία καλύτερη, μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

Δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης έχει καεί ουκ ολίγες φορές, ποιες ενέργειες αναμένεται να γίνουν από τους ιθύνοντες του Δήμου για να αποφευχθεί ένας νέος κίνδυνος φωτιάς;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, κινηθήκαμε σε δύο άξονες: την ενίσχυση του εξοπλισμού και την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της εθελοντικής μας ομάδας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση του εθελοντικού κλιμακίου που επιχειρούμε στον Δήμο μας, με την αμέριστη στήριξη της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας, το κλιμάκιό μας εκπαιδεύτηκε, πιστοποιήθηκε, τα μέλη του αναβαθμίζονται και, καλύτερα προετοιμασμένοι, παραμένουμε σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Eurokinissi (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του εξοπλισμού και της καλύτερης δομικής οργάνωσης:

  • Υποβάλαμε σχετική πρόταση και μας εγκρίθηκε, με την οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η πολιτική προστασία του Δήμου μας, μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που μας επιτρέπουν να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας στην πυρασφάλεια των δασικών μας εκτάσεων και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων
  • Εξασφαλίσαμε δύο νέα οχήματα 4Χ4 από χορηγούς, κατόπιν σχετικού αιτήματός μου. Συγκεκριμένα, η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή πρόσφεραν στο Δήμο μας από ένα όχημα 4Χ4 μάρκας Toyota Hilux για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης. Τα δύο νέα οχήματα ενισχύουν ουσιαστικά τον εξοπλισμό της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας. Το ένα είναι μιάμισης καμπίνας και διαθέτει κινητήρα 2.400 κυβικών εκατοστών, ενώ το δεύτερο διπλοκάμπινο με κινητήρα 2.800 κυβικών εκατοστών. Θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την πυρασφάλεια, όσο και για ρίψη άλατος και εκχιονισμό. Πλέον ο στόλος των οχημάτων 4Χ4 του Δήμου μας, που θα φέρουν σύστημα πυρόσβεσης, ανέρχεται σε 8 οχήματα.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα τόσο η εθελοντική μας ομάδα στο σύνολό της, με τον επικεφαλής της, Χάρη Νικολέτο, με την άριστη και αγαστή συνεργασία και του ΣΠΑΠ και του Προέδρου του, Βλάσση Σιώμου, όσο και όλοι εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε κινδύνους, να διαχειριστούμε προβλήματα και να προστατέψουμε την περιοχή μας.

Ποιος είναι ο άμεσος στόχος του Δήμου Πεντέλης για την ανακύκλωση; Ποιες προσπάθειες γίνονται για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος;

Η ανακύκλωση και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος για τον Δήμο Πεντέλης είναι ένα καθημερινό στοίχημα.

Για την ιστορία, να σας ενημερώσουμε ότι παραλάβαμε έναν Δήμο με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και απαρχαιωμένο εξοπλισμό με αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, να μην υπάρχει διαλογή στην πηγή και έτσι η ανακύκλωση να είναι πολύ χαμηλή. Ανατρέψαμε αυτή την κατάσταση, υλοποιώντας ένα συγκροτημένο σχέδιο και πετύχαμε να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου μας που ξεπέρασε το 30% το 2021, από 12% που ήταν το 2019. Πώς το πετύχαμε αυτό;

Πηγή: Unsplash
  • 4.450 νέοι κάδοι, με τους οποίους προχωρούμε τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων σε επτά νέα ρεύματα. Αυξάνουμε την ανακύκλωση και μειώνουμε την επιβάρυνση του Δήμου από το τέλος ταφής
  • 2.150 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων -ο πρώτος Δήμος στη χώρα που το εφαρμόζει καθολικά
  • 250 κίτρινοι κάδοι για συλλογή χαρτιού
  • 980 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης
  • 20 μεγάλοι κάδοι κομποστοποίησης για τα σχολεία
  • 250 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης
  • 10 υπόγειοι κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών
  • 10 νέοι κώδωνες για ανακύκλωση γυαλιού
  • 50 νέοι λευκοί κάδοι για συλλογή απορριμμάτων από φελιζόλ
  • 560 νέοι πράσινοι κάδοι για συλλογή σύμμεικτων αποβλήτων
  • 50 νέοι κάδοι για συλλογή μπαταριών
  • 20 νέοι κάδοι για συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
  • 100 νέοι κάδοι ανακύκλωσης στις πλατείες, στις παιδικές χαρές και στις στάσεις λεωφορείων

Παράλληλα, πετύχαμε τη νομιμοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου μας, κάτι που μας έδωσε σημαντικά πλεονεκτήματα όπως το ότι:

  • Κλείσαμε και αποκαταστήσαμε τους δύο χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που λειτουργούσαν παράνομα σε Νέα Πεντέλη και Πεντέλη
  • Μειώσαμε τα δρομολόγια που στέλνει ο Δήμος στο ΧΥΤΑ Φυλής κατά 24% σε σχέση με το 2019
  • Τα ογκώδη, το χαρτί και το φελιζόλ μεταφέρονται στο ΣΜΑ και απομακρύνονται από εκεί μέσα από τρίτους συνεργάτες, μειώνοντας κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον Δήμο μας

Τέλος, ετοιμάζουμε τον Δήμο μας να περάσει στην εποχή του “πληρώνω όσο πετάω”. Οι πολίτες σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν για τα απορρίμματά τους, ανάλογα με το βάρος αυτών. Καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης πιλοτικού προγράμματος, με την εγκατάσταση του οποίου, οι πολίτες θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή των αποβλήτων τους στα τρία βασικά ρεύματα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι από την αρχή της δημοτικής μας θητείας, ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του Δήμου μας, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα, δράσεις, ενέργειες και καλές πρακτικές, η οποία κορυφώνεται στην παρούσα φάση με τη διαβούλευση που είναι στον αέρα και αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και τη συμβολή όλων μας στην ανάδειξη του Δήμου Πεντέλης ως μία από τις πρώτες 50 κλιματικές ουδέτερες πόλεις!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button