Οικονομία

Ποιοι κλάδοι άντεξαν και ποιοι όχι την τριπλή διεθνή πίεση

Ισχυρές, τριπλές, έξωθεν πιέσεις δέχτηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο, με άλλους κλάδους να αντέχουν και άλλους όχι, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο αγροτικός κλάδος ήταν βασική δύναμη υποχώρησης για τις ελληνικές εξαγωγές με μεγάλο «βαρίδι» το ελαιόλαδο και το βαμβάκι.

Έτσι, συνολικά το τελευταίο τρίμηνο οι εξαγωγές σημείωσαν απώλειες 9,4% στο τρίμηνο Νοέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024, με το ήμισυ της πτώσης να προέρχεται από το ελαιόλαδο και το βαμβάκι με υποχώρηση εξαγωγών 72% και 55% αντίστοιχα, ελέω και των θεομηνιών που έπληξαν σοβαρά την αγροτική παραγωγή.

Ως αποτέλεσμα, χάθηκε η μισή παραγωγή βαμβακιού ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάρυναν την ήδη χαμηλή παραγωγή ελαιόλαδου, κατά 55% χαμηλότερα από πέρυσι.

Ωστόσο, η επίδοση συνολικά των εξαγωγών ήταν αδύναμη ακόμα κι αν εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι κλάδοι καθώς υποχώρησαν στο τρίμηνο κατά 5,1%.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, οι κλάδοι που άντεξαν είναι τα τρόφιμα και το ξύλο (καλύπτοντας αθροιστικά το 30% των εξαγωγών), καθώς είναι οι μόνοι θετικοί στο τελευταίο τρίμηνο (+4% και +13%, αντίστοιχα), συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που προηγήθηκε κατά τη δυναμική περίοδο 2020-2023Η1 (+23% και +94%, αντίστοιχα).

Ως αδύναμος κλάδος χαρακτηρίζεται η ένδυση (καλύπτοντας το 3% των εξαγωγών), που βρίσκεται υπό συνεχή πίεση σε όλη την περίοδο αναφοράς (2020-2023), ενώ παράλληλα κατέγραψε την εντονότερη πτώση στο τελευταίο τρίμηνο (-38%). Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κλάδος έχει απωλέσει το 1/3 της εξαγωγικής του δύναμης έναντι του 2019 (-€0,5 δισ.).

Οι υπόλοιποι κλάδοι (δηλαδή, τα λοιπά 2/3 των εξαγωγών) δέχθηκαν συγκριτικά μικρότερη πίεση στο τελευταίο τρίμηνο (σε εύρος -1% με -8%) και έτσι, παρά τη σωρευτική πίεση του τελευταίου εξαμήνου, κατάφεραν να διατηρήσουν μεγάλο μέρος των κερδών της προηγούμενης περιόδου. Ως αρνητική εξαίρεση ξεχωρίζουν τα υφάσματα, τα οποία στο τελευταίο εξάμηνο πίεσης έχασαν το 60% των κερδών της δυναμικής περιόδου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button