Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρχή, μέση και τέλος

Το χθεσινό (24.04.2024) επεισόδιο στη Βουλή ήταν ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό, τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε γίνεται η Βουλή, ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε χώρο του μποξ, ενώ έκανε λόγο για ανάχωμα Δημοκρατίας σε τέτοια φαινόμενα.

«Ήταν ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό. Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να γίνεται αρένα μποξ. Να συγχαρώ τον πρόεδρο της Βουλής για τα αντανακλαστικά του.

Παράλληλα, ήταν αποκαλυπτικός καθώς φάνηκε τι συμβαίνει στην ακροδεξιά πολυκατοικία, ή αυθαίρετο καλύτερα, μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιους πρεσβεύουν αυτά τα κόμματα».

  

Παράλληλα υπενθύμισε πως οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός ευρωεκλογών μετά από ρύθμιση που προώθησε η Νέα Δημοκρατία ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ο φασισμός πρέπει  να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Για το ΣΥΡΙΖΑ και αν υπάρχει «επικοινωνία» με την ακροδεξιά τόνισε πως «είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του Πάνου Καμένου. Είμαστε ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια κόμματα. Οι απειλές από τον κύριο Βελόπουλο και οι προτροπές, όσων έκαναν μια κοινοβουλευτική επιτροπή, είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν έτσι την πίστη. Πλησιάζει το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Είναι ημέρες αγάπης και αλληλεγγύης».

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και όλοι είδαμε τι έγινε στη Βουλή. Καταλήγει κάποιος σε συμπεράσματα, για το τι εκφράζουν αυτά τα κόμματα. Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού. Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση».

Για τους ψήφους των «Σπαρτιατών»: «Βρεθήκαμε απέναντι τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός Ευρωεκλογών».

  

 «Πάντα υπήρχαν κόμματα δεξιά της ΝΔ και δεν έπαιρναν ευκαταφρόνητο ποσοστό. Ταυτόχρονα υπάρχει μια συνολική τάση της ακροδεξιάς. Αυτό έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Η χώρα μας είναι η μόνη που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Περιορίσαμε στο ελάχιστο της ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας και αλλάξαμε όλη την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα. Η προσέγγιση με την Τουρκία γίνεται με τους όρους μας. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας».

«Η ΝΔ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι κυβέρνηση»

Για τις ευρωεκλογές τόνισε πως την επόμενη ημέρα πάλι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Άλλα κόμματα θέλουν να κάνουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα. Θα σηκώσουμε το γάντι. Έχουμε έργο να δείξουμε και θητεία μπροστά μας. Εμείς όμως δεν σταματάμε να μιλάμε για την σημασία της Ευρώπης. Θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Το ζήτημά μας είναι πως θα εκπροσωπηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Για τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στο ευρωψηφοδέλτιο ανέφερε ότι «έχουμε ελάχιστους σελέμπριτι. Κάθε μια και κάθε ένας, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα έλεγα πως μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Τα πρόσωπα που έχουμε βρίσκουν πολιτικό λόγο. Να κάνει ο κόσμος την επιλογή του με κριτήριο το ποιος θα τους εξυπηρετήσει την επόμενη ημέρα».

Όσο για το τι ποσοστό θα επιθυμούσε στις ευρωεκλογές: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές».

Για τις πρόωρες εκλογές είπε: «Ήδη ακούω όλα αυτά αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα προβληματιστούμε. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να ενισχύσουν το εντυπωσιακό μας ποσοστό στις εθνικές εκλογές».

Για την οπαδική βία: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα. Θα ήθελα να σας πω πως για την οπαδική βία έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει πως τα εννοούμε. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Έχουμε την πολιτική βούληση και πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες».

  

Για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: «Το πήρα με μεγάλη στεναχώρια και θυμό. Ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Όλα έγιναν λάθος. Ήταν μια τραγωδία. Αλλά ήταν ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης. Πλέον οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν για όσα βιώνουν. Κάτι αλλάζει στη μνήμη της Κυριακής. Πρέπει οι γυναίκες να νιώθουν πως αν απευθυνθούν στο κράτος, να υπάρχει μια δομή να τις προστατεύει. Κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια ευκαιρία να μάθουμε».

Για την ακρίβεια τόνισε πως: «Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, θα την είχαμε βρει. Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειές μας έφεραν διαφάνεια. Έχουμε βελτίωση. Υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Θα προσπαθήσω να συνδέσω την μεγάλη εικόνα με το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού. Το εισόδημα καθορίζεται με το πόσα χρήματα μπαίνουν σε ένα σπίτι και πόσα βγαίνουν. Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες. Έχουμε στοχευμένες επιλογές. Ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί. Οι τιμές είανι 30% πάνω από ό,τι όταν ήταν πριν τρία χρόνια».

  

Για την τραγωδία στα Τέμπη και τους χειρισμού ανέφερε πως «γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, ειδικά στο θέμα της επικοινωνίας και την ανοχή που δείξαμε στις θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι έγινε μπάζωμα. Οσο γνωρίζω εγώ και γνωρίζω αρκετά, όλα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Σίγουρα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είναι ένα συγκροτημένο κείμενο. Σίγουρα η εικόνα η οποία δημιουργήθηκε άφησε μια άσχημη γεύση. Θέλω να σας πω πως από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει πεδίο κομματικών αντεγκλήσεων.

Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτό που μπορώ να πω είναι το πώς θα κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή. 450 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί. Η τηλεδιοίκηση είχε παραδοθεί. Δεν θα πρέπει να μιλάει κανείς χωρίς να γνωρίζει. Πρώτος εγώ θέλω Δικαιοσύνη. Να τελειώνουμε με τις θεωρίες συνωμοσίας που ήταν προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο. Προς το παρών αυτοί που ζητούν διάφορα, δεν έχουν καταθέσει καν προτάσεις. Δεν στέλνεται κάποιος στη Δικαιοσύνη χωρίς κατηγορητήριο».

«Ο κύριος Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όχι ο Κασσελάκης. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνουν στα κεντροαριστερά είναι δικό τους θέμα. Η Ελλάδα πέρασε μια κρίση μεγαλύτερη από ό,τι πέρασε οποιαδήποτε χώρα. Καλύπτουμε το χαμένο έδαφος, αλλά θαύματα δεν μπορώ να κάνω».

«Καλό είναι στην πολιτική να μην υπάρχουν προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Κοιτάξτε τι έχουν πει για εμένα, έχω ακούσει απείρως πιο βαριά πράγματα από όσα έχω πει. Θα κριθούμε όλοι στις εκλογές του 2027. Καλό θα ήταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στοιχειωδώς στοιχειοθετημένο. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτική πρόταση, μην χαρακτηρίσω τι είναι».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot

Σε ό,τι αφορά άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι «μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».

«Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία.

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς εξάλλου για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντησή σας σε λίγες μέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, διευκρίνισε ότι «δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς. Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας.

Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται. Όλα αυτά, σημείωσε, διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης.

To άρθρο Μητσοτάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρχή, μέση και τέλος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button