Οικονομία

Σημαντική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις προκαλεί η ένα αύξηση των επιτοκίων – Σε συναγερμό οι τράπεζες για πιθανό νέο κύκλο καθυστερήσεων

Αυξάνονται υπέρμετρα τα χρηματοοικονομικά κόστη για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, μετά και από την νέα αύξηση επιτοκίων, αλλά και την επικείμενη του επομένου μήνα που προανήγγειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αντίθετα εκείνοι που μένουν στο απυρόβλητο, τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024, είναι οι περίπου 500.000 δανειολήπτες που έχουν ενήμερο στεγαστικό δάνειο.

Έτσι λοιπόν μέσα στο καλοκαίρι οι δανειολήπτες για τις υπόλοιπες χορηγήσεις που είναι συνδεδεμένες με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται περαιτέρω.

Αναφορικά με εκείνους που έχουν πράσινα δάνεια, έχει δει τις δόσεις τους να παγώνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δείκτες αναφοράς (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, Euribor) με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα επιτόκιά τους, θα παραμένουν κλειδωμένα για 12 μήνες, ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με τον τρόπο αυτό, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης αυτών των χορηγήσεων θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών είχε ήδη αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης, στο 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,86% τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, από την άλλη πλευρά, σταθερές παραμένουν οι αποδόσεις στις καταθέσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς μετά το μεγάλο κύκλο αναπροσαρμογών εκείνης της περιόδου, οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε βελτίωση των όρων διάθεσης των προγραμμάτων τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και την νέα σημαντική αύξηση που θα έχουν τα επιτόκια και ως εκ τούτου οι δόσεις των δανείων, υπάρχει εύλογη ανησυχία στις τράπεζες, ότι ίσως να έχουν μία νέα επιδείνωση των ισολογισμών τους, αφού σχεδόν το 90% των δανείων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενα επιτόκια.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως να εμφανιστούν.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι εστιάζονται στις περιπτώσεις εκείνες που επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- εκτός από την αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν να αντιμετωπίσουν και την μείωση της δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο ανήλθε σε 27,78 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 2% ή 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα το ράλι στις τιμές των τροφίμων, που αποτελούν ανελαστική δαπάνη για πολλά νοικοκυριά, σημαίνει σε μεγάλο ότι από κάπου αλλού θα κόψουν, ειδικά σε αγαθά με μεγαλύτερη ελαστικότητα. Επίσης τα στοιχεία του τζίρου για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, το πρώτο 4μηνο, καταγράφει άνοδο της τάξεως του 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

To άρθρο Σημαντική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις προκαλεί η ένα αύξηση των επιτοκίων – Σε συναγερμό οι τράπεζες για πιθανό νέο κύκλο καθυστερήσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button