Πολιτική

Εκλογές 2023: Άτυπο debate Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μετρούν αντίστροφα για τις μεθαυριανές (19.05.2023) εκλογές στις οποίες Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα μονομαχήσουν για την πρωτιά εν μέσω ενός άκρως πολιτικά πολωμένου κλίματος. 

Σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησαν ένα… άτυπο debate στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μολονότι μίλησαν σε διαφορετικές εκπομπές, δίνοντας στις δηλώσεις τους «πολεμικό» χαρακτήρα εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. 

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν πολύ τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, που τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει την προεκλογική ένταση στα ύψη. 

Στην αιχμή του επιχειρηματολογικού δόρατος των επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν τα φλέγοντα θέματα που ανέκυψαν τις τελευταίες ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και να «κλείσουμε και μαθηματικά όλα τα απίθανα και πιθανά σενάρια, που ακούστηκαν από την κυβέρνηση ανοχής έως την κυβέρνηση των ηττημένων» και παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη δήλωσή του αναφορικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Τα σχόλια του πρωθυπουργού ήταν ομοίως καυστικά για την υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τέθηκε εκτός εκλογών, παρά το γεγονός ότι το όνομά του θα παραμείνει -βάσει νομοθεσίας- στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Έδιωξαν τον φουκαρά τον Κατρούγκαλο γιατί ήταν μαρτυριάρης» 

Ειδικότερα, η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε τηλεοπτική εκπομπή περί επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους, οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι «όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος δεν του ξέφυγαν, είναι η κυρίαρχη άποψη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το κρυφό τους σχέδιο» και παρότρυνες όλους όσοι δεν επιθυμούν αυτές τις πολιτικές να πάνε να ψηφίσουν. «Έδιωξαν τον φουκαρά τον Κατρούγκαλο γιατί ήταν μαρτυριάρης και κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, ο οποίος στοχοποίησε τον Διονύση Σαββόπουλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα»

Στη συνέχεια, στον πρωθυπουργό έγινε η εξής ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής: «Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει ένα άνοιγμα στην πραγματικότητα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, να τους φέρουμε κατ’ ουσίαν, από ό,τι καταλάβαμε, στο δημοκρατικό τόξο. Αυτό περίπου είπε. Παρεξηγήθηκε; Εννοούσε κάτι άλλο; Τι λέτε;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όχι, εννοούσε ακριβώς αυτό το οποίο είπε και το οποίο το είπε και η κυρία Γεροβασίλη. “Ψηφίστε μας για να μαυρίσετε τον Μητσοτάκη”. Αυτό εννοούσε, μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Δεν το είπα μόνο εγώ, το είπε και ο κ. Κουτσούμπας. Ντροπή και αίσχος. Το μόνο κόμμα το οποίο έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εξηγεί φυσικά γιατί δεν συμμετείχε στο δημοκρατικό τόξο και γιατί ποτέ δεν ψήφισε την τροπολογία, γιατί δεν έστειλε υπόμνημα. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω». 

«Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε κάτι χθες και θέλω να το επαναλάβω: Να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα, αυτοί οι οποίοι έσπευδαν πάντα να διαδηλώνουν στη μνήμη αυτού του ανθρώπου που δολοφονήθηκε τόσο άγρια από τους μαχαιροβγάλτες. Αναρωτιέμαι πώς θα αισθάνονται, σήμερα, όλοι αυτοί που έβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ανάχωμα απέναντι στην πιο αποκρουστική μορφή του νεοναζισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, άσκησε δριμεία κριτική στο Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τα μέτρα του μετά από τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που δεν έκανε το παραμικρό με την περίπτωση του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, τον οποίον έβαλαν κανονικά στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 

Όσον αφορά στην υπόθεση με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αντιδράσεις που προέκυψαν είναι απαράδεκτες, χυδαίες και απείρως υποκριτικές. 

«Ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίων»

Ειδικότερα, για την υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πολιτική κάποιες φορές είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις, για να τονίσει πως «όταν απευθύνεσαι στοn λαό με ένα Συμβόλαιο Αλλαγής δεν μπορείς να δώσεις το δικαίωμα σε κανέναν, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, να το αμφισβητήσει».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα αυτό το συμβόλαιο και πως ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη που αδικήθηκε όλα τα μνημονιακά χρόνια, αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να «δώσουμε ανάσα». Σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές, θα υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». «Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη», τόνισε.

«Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος, εκτός, με ευθιξία δική του και αποφασιστικότητα δική μου. Ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίων. Ο ένας εκτός γιατί κατανοεί και ο ίδιος τι θα πει ευθιξία, ότι έκανε λάθος. Ο άλλος ”δεν έκανε κανένα λάθος” και θέλει να ξεπλυθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού», συνέχισε.

Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους, τονίζοντας ότι αν δεν επενδύσουμε στο μέλλον δεν μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα. Σχολίασε ότι είναι η πρώτη γενιά μετά από πολλά χρόνια που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τομές. Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση και το να μην στερείται η πρόσβαση στη γνώση (σ.σ.: κατάργηση της ΕΒΕ), και στο ζήτημα της στέγης, όπου στη χώρα μας έχουμε τα ακριβότερα ενοίκια και τους χαμηλότερους μισθούς. Υπογράμμισε τις θέσεις του για τη στεγαστική πολιτική, την τράπεζα στέγης την απαγόρευση airbnb από νομικά πρόσωπα.

Ερωτηθείς για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, με αφορμή πρόσφατες αναφορές του, εξήγησε ότι ο ρόλος του ως προοδευτικού πολιτικού είναι να ανοίγει δρόμους και μυαλά αν μπορεί. Ρώτησε αν τους 600.000 που ψήφισαν Χρυσή Αυγή τους θεωρούμε όλους φασίστες, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτούς υπάρχουν και λαϊκοί άνθρωποι και πως η ψήφος είναι πολλές φορές και θέμα άγνοιας και αντίδρασης και αίσθησης ότι υπήρχε μια εντύπωση ότι είναι ένα αντισυστημικό πράγμα, «ενώ ο φασισμός ποτέ δεν είναι αντισυστημικός, συστημικότατος είναι».

«Στη Γαλλία η Λεπέν έχει φτάσει 40%, τι θα πούμε δηλαδή ότι θα τους αφήσουμε τους λαϊκούς ανθρώπους στη Λεπέν; Δεν θέλει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Το ίδιο θα πούμε κι εδώ», ανέφερε.

Βάλλοντας κατά της ΝΔ ο κ. Τσίπρας καταλόγισε μεγάλη ευθύνη και «στη μετατόπιση της κεντροδεξιάς στη ρητορική της ακροδεξιάς», λέγοντας πως «όταν υιοθετείς ως κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας τη ρητορική της Ακροδεξιάς και του μίσους, μετά μη φωνάζεις ότι γιγαντώνεται η Ακροδεξιά».

«Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική, αλλά αυτό δεν θα μας κάνει να είμαστε ανόητοι και να θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και ψήφισαν ένα κόμμα φασιστικό ότι θα τους βάλουμε απέναντι και θα τους πούμε φασίστες, είναι ανόητο κάποιος να το πιστεύει», είπε. Σχολίασε ότι άκουσε χτες και τον κ. Κουτσούμπα «να λέει τέτοια πράγματα και το θεωρώ αδιανόητο».

«Πρώτα απ’ όλα γιατί λίγο πριν τις εκλογές το μόνο του μέτωπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Δεξιά και δεύτερον το θεωρώ αδιανόητο γιατί αυτοί που παρασύρθηκαν και ψήφισαν κάποτε τη ΧΑ είναι εργάτες, είναι λαϊκοί άνθρωποι και πρέπει να τους προσεγγίσουμε με έναν τρόπο, γιατί το ταξικό τους συμφέρον δεν είναι εκεί, είναι από δω. Εμείς θα τους δώσουμε την επόμενη μέρα τη δυνατότητα να αυξηθεί ο μισθός τους, να έχουν μια προοπτική αξιοπρέπειας, δεν θα τους το δώσει η Δεξιά», συνέχισε. «Εκτός αν μας λέει ότι ‘δεν έχει σημασία όποιος κι αν βγει, ας βγει ο Μητσοτάκης’. Αν αυτό πιστεύει, τι να πω…».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει πολύ καλή σχέση με τη λαϊκή ετυμηγορία, «δεν με τρομάζει ποτέ» και ότι πάντα στην προεκλογική μάχη παίρνει τα πάνω του, ότι του δίνει δύναμη να είναι έξω με τον κόσμο. «Είναι άλλο να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο και να παίρνεις μηνύματα και άλλο να σου δείχνουν κάποιες μπάρες (σ.σ. δημοσκοπήσεων)» και πως όταν μιλά στον κόσμο εκτός κειμένου τεστάρει τον πολιτικό λόγο του, καταλαβαίνει αν αυτό που λέει το δέχεται κάποιος ή όχι.

Ανέφερε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πολιτική αντιπαράθεση υποστηρίζοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό του τα τελευταία 4 χρόνια είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης.

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά 

Επιπλέον, σε ερώτηση, για την πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παράλληλο σύστημα παρακολούθησης των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι κατάκτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας οι ελεύθερες και ότι ουδείς μπορεί να διανοηθεί να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μου θυμίζει το παράλληλο νόμισμα, που ακούσαμε πριν από λίγες ημέρες, δεν τους δίνω σημασία, τα θεωρώ ανούσια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προφανώς και θα τηλεφωνήσω στον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ για πιθανή νίκη του, όπως το ίδιο θα έκανα και εάν κερδίσει τις εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου» και επέμεινε ότι «θα συνεχίσω να τείνω χείρα φιλίας προς την Τουρκία, αλλά δεν είμαι αφελής, ο αναθεωρητισμός είναι βαθιά ριζωμένος, θα συνεχίσουμε την πολιτική των λελογισμένων εξοπλισμών και της αναβάθμισης του κύρους της χώρας διεθνώς».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εφόσον επανεκλεγεί η νέα κυβέρνηση, θα εξετάσει περαιτέρω παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά και μικρά χωριά της επικράτειας ως έξτρα κίνητρο γενικότερης ενίσχυσης τους».

Τσίπρας για Σαββόπουλο και δικαιώματα 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Διονύση Σαββόπουλου, είπε μεταξύ άλλων ότι θέλει να εκφράσει μόνο θετικά συναισθήματα για εκείνον και του ευχήθηκε περαστικά αναφορικά με την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. «Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει», είπε, για να σχολιάσει σε χιουμοριστικό τόνο: «Αν είναι φίλοι με τον κ. Μητσοτάκη τότε ένας λόγος παραπάνω να τον στηρίξει γιατί οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται και ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται».

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, στο Metoo, με τον κ. Τσίπρας να μιλά για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των θυμάτων να καταγγέλλουν, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δομές εκείνες ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφαλής να δηλώσει την κακοποίηση ή την απόπειρα κακοποίησης της, και να διαμορφωθεί το πλαίσιο στη δικαιοσύνη να αποδίδεται με ταχύτητα και να μην περνά μια γυναίκα και μια δεύτερη κακοποίηση. Τόνισε πως είναι και θέμα διαπαιδαγώγησης του κόσμου, ότι υπήρξαν πάνω από 54 γυναικοκτονίες τα τελευταία δύο χρόνια και πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία, κάποιοι συντηρητικοί αντιδρούσαν.

Μιλώντας για τα βήματα που έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε αυτά τα θέματα και πως ιδίως το κλίμα στα νέα παιδιά αλλάζει ραγδαία. «Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυτό που θα ορίσει ποιος θα αγαπάει ποιον», αν δυο άνθρωποι είναι μαζί πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, τόνισε. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και έκανε το μεγάλο βήμα με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και πως το επόμενο είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ επισήμανε ότι προχώρησε και στη νομοθέτηση της αναγνώρισης ταυτότητας φύλλου.

«Θα δώσουμε και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι περιβάλλον αγάπης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το πολύ κρίσιμο θέμα είναι να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και όταν έχουμε μια άποψη να την υπερασπιζόμαστε με θάρρος».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του bullying τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλο βάρος στον τρόπο που τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν να εκτιμούν τη διαφορετικότητα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button