lifestyle

Αυτές οι τροφές αυξάνουν την λίμπιντο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσετε ερωτική ατμόσφαιρα, όπως το να ανάψετε αρωματικά κεριά ή να βάλετε ρομαντική μουσική, ωστόσο, ακόμα και η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην σεξουαλική υγεία των γυναικών.

«Η συνολική υγεία μιας γυναίκας παίζει μεγάλο ρόλο στην σεξουαλική της ευεξία, γι’ αυτό και η φροντίδα της έχει άμεση επίδραση στη διάθεσή της.

Οι χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η κολπική ξηρότητα ή η κυκλοθυμία και η ευερεθιστότητα είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες, καθιστώντας μια σεξουαλική εμπειρία περισσότερο επίπονη, αντί για ευχάριστη και αισθησιακή», επισημαίνει η διαιτολόγος Misti Gueron που ειδικεύεται στην διαχείριση βάρους, την βαριατρική και τις διατροφικές διαταραχές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ανακουφιστούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα και να μην έχουν εμπόδια στην σεξουαλική τους υγεία.

Πως θα αυξήσετε την λίμπιντο σας

Το φυτό μάκα (Lepidium meyenii) που ανήκει στην οικογένεια του μπρόκολου και είναι ευρέως γνωστό ως περουβιανό ginseng είναι διαδεδομένο για τις αφροδισιακές του ιδιότητες τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, δεδομένου ότι η ρίζα του χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Complementary and Alternative Medicine διαπιστώθηκε ότι η ρίζα μάκα μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας όταν λαμβάνεται για τουλάχιστον έξι εβδομάδες σε δοσολογία που κυμαίνεται από 1,5 έως 3 γραμμάρια την ημέρα.

Παλιότερη μελέτη (2008) που είχε δημοσιευθεί στο CNS Neuroscience and Theurapeutics, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 γραμμαρίων την ημέρα βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε γυναίκες που ακολουθούσαν θεραπεία για κατάθλιψη. Επειδή η γεύση της ρίζας δεν είναι και τόσο ευχάριστη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν κάψουλες σε σύγκριση με τα σχετικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή σκόνης.

Ένα επιπλέον προϊόν που συμβάλλει στην αυξημένη ερωτική διάθεση είναι η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία που ανεβάζει την ψυχολογία. Επιπλέον, περιέχει L-αργινίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου και προωθεί τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα.

Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (PEA) μια χημική ουσία που προκαλεί ευεξία και απελευθερώνει ντοπαμίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που απελευθερώνεται επίσης κατά τη διάρκεια του οργασμού. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται με φυσική διαδικασία στον εγκέφαλο, όταν είμαστε ερωτευμένοι και προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες και ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, επιφέροντας αντίθετα αποτελέσματα στην ερωτική σας ζωή, μια πρακτική λύση είναι να περιορίσετε την κατανάλωση της σε περίπου 30 γραμμάρια.

Πως με το γιαούρτι θα αντιμετωπίσετε την καντιντίαση του κόλπου

Η καντιντίαση στις γυναίκες είναι η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες. Είναι δηλαδή μία λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, η οποία οφείλεται στους ζυμομύκητες του γένους Candida με κύριο «ένοχο» τον μύκητα Candida Albicans. «Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, συμβάλλοντας στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μολύνσεων από ζυμομύκητες, ειδικά εάν συνδυαστεί με τη χρήση αντιβιοτικών», λέει η κλινική διαιτολόγος με σπουδές στην αθλητιατρική, Susan B. Dopart, προσθέτοντας ότι «το απλό γιαούρτι είναι καλύτερο σε σύγκριση με το σακχαρούχο, καθώς τα σάκχαρα τρέφουν την Candida, με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν τελικά το πρόβλημα.

Η καθημερινή κατανάλωση του lactobacillus acidophilus, ενός ωφέλιμου βακτηρίου που εμπεριέχεται στα γιαούρτια που φέρουν την ένδειξη «ζωντανές ενεργές καλλιέργειες» στην ετικέτα, ή η κατανάλωση ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να διατηρήσει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων και να ελαχιστοποιήσει τα επώδυνα περιστατικά»

Πως βοηθούν τα Ω- 3 λιπαρά οξέα στις διαταραχές της διάθεσης

Όταν μια γυναίκα είναι αγχωμένη και ευερέθιστη, είναι λογικό ότι το μόνο πράγμα που σκέφτεται στην κρεβατοκάμαρα είναι ο ύπνος. Ευτυχώς, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής σας. «Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα για τις διαταραχές της διάθεσης», λέει η δρ. Gueron.

Οι πλουσιότερες πηγές αυτών των πολύτιμων ελαίων βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, η σαρδέλα και ο τόνος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους ανθρώπους να τρώνε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ενήλικες και τα παιδιά δεν καταναλώνουν αρκετά λιπαρά οξέα – εικοσαπενταενικό οξύ (EPA) και δοκοσαξεξανοϊκό οξύ (DHA)- με αποτέλεσμα τα επίπεδα αυτών των συστατικών στον οργανισμό τους να είναι χαμηλά, και ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

Αμύγδαλα και τροφές με σόγια για την κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως τα φάρμακα, οι θεραπείες, ο τοκετός και ο θηλασμός. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές λόγω των μειωμένων οιστρογόνων, ύστερα από την εμμηνόπαυση. Η Misti Gueron συνιστά, λοιπόν, στις γυναίκες να τρώνε προϊόντα που σχετίζονται με την σόγια (τόφου, γάλα σόγιας, φασόλια Edamame) δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα – φυσικές ενώσεις μπορούν να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της κολπικής υγρασίας σε περιόδους ορμονικών αλλαγών φαίνεται να είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Ε, είτε από συμπλήρωμα είτε από τα τροφές», προσθέτει η διαιτολόγος, όπως, για παράδειγμα όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το αβοκάντο.

Άπαχες πρωτεϊνικές τροφές για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις, επηρεάζοντας περίπου το 10% όλων των γυναικών παγκοσμίως. «Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, προκαλώντας διαταραχές περιόδου, κολπικές και δερματολογικές παθήσεις, διαταραχές της διάθεσης και εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, ενώ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της να μείνει έγκυος.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική υγεία των γυναικών» λέει η Gueron. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι αρκετά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω της διατροφής με την κατανάλωση τροφών με άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, όπως είναι το στήθος κοτόπουλου, τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα προϊόντα με σόγια, τα όσπρια καθώς και μικρές ποσότητες ξηρών καρπών.

Νερό για τις ουρολοιμώξεις

Τουλάχιστον το 60% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη και, για κάποιες από αυτές, αυτή η ενοχλητική και επώδυνη κατάσταση επαναλαμβάνεται. Το να πίνετε, όμως, νερό καθημερινά και μετά την ερωτική επαφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να πάθετε ουρολοίμωξη.

«Η έκθεση σε βακτήρια μπορεί να συμβεί από διάφορους καθημερινούς παράγοντες, ωστόσο η κατανάλωση 8 έως 10 φλιτζανιών νερού καθημερινά θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης προτού εξαπλωθεί περαιτέρω», τονίζει η Gueron.

To άρθρο Αυτές οι τροφές αυξάνουν την λίμπιντο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button