Οικονομία

Ρωσία – Κίνα: Η οικονομική ατζέντα του Πούτιν στο Πεκίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβαίνει στην Κίνα για την πρώτη ξένη επίσκεψη της νέας του θητείας, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία της σχέσης καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ να περιορίσει την υποστήριξη που βοηθά τη Μόσχα να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 71χρονος Πούτιν, ο οποίος παρέτεινε την σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα διακυβέρνησή του στις αυστηρά ελεγχόμενες εκλογές του Μαρτίου, θα επισκεφθεί το Πεκίνο από τις 16 Μαΐου, καθώς και τη βόρεια πόλη Χαρμπίν, όπου θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης της όγδοης Ρωσοκινεζικής Έκθεσης, σημειώνει το Bloomberg. Είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ προς την Κίνα έναντι του εμπορίου με τη χώρα του στις συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι δήλωσαν μια «φιλία χωρίς όρια» μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές από τότε που ο Σι ανέβηκε στην εξουσία το 2012. Η Κίνα, η οποία βοήθησε τη Ρωσία να αντέξει τις πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής του Κρεμλίνου στη γείτονα χώρα, αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές των ΗΠΑ για αντίποινα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει γίνει απαραίτητος σύμμαχος για τη Ρωσία, η οποία βασίζεται στην Κίνα ως αγορά ενέργειας και ως προμηθευτή των αναγκών της σε καιρό πολέμου. Αυτό έχει φέρει τον Πούτιν σε μια ενίοτε δύσκολη θέση, με το Πεκίνο να είναι επιφυλακτικό απέναντι στις πυρηνικές σαμποτάζ του και να έχει κατά νου την ανάγκη να διατηρήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Πούτιν να κάνει το Πεκίνο τον πρώτο του ξένο προορισμό μετά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι «η Κίνα είναι χωρίς αμφιβολία ο κύριος εταίρος μας», δήλωσε ο Φιοντόρ Λουκιανόφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, το οποίο συμβουλεύει το Κρεμλίνο. «Σε ορισμένες πτυχές, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση».

To άρθρο Ρωσία – Κίνα: Η οικονομική ατζέντα του Πούτιν στο Πεκίνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button