Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων- Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής- Με αυτόφωρο απειλούνται όσοι εργοδότες δεν το καταβάλλουν

Αυστηρές ποινές προβλέπονται για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν θα καταβάλλουν έως σήμερα στους εργαζόμενους τους το Δώρο των Χριστουγέννων. Δείτε πως υπολογίζεται- δυσεπίλυτος γρίφος για όσους είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο και έπειτα.

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις προκειμένου να καταβάλλουν το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση μη καταβολής, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας και οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων και οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ μικτό μισθό, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε διάστημα από την 1η Μαίου και έπειτα, έλαβαν ήδη την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Εργασίας το ποσοστό του Δώρου που αναλογεί στις μέρες αυτές έως και την 30η Νοεμβρίου. Για το διάστημα 1-30 Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει εντός του Ιανουαρίου άλλη μία καταβολή από το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει και σε αυτούς έως σήμερα οι εργοδότες- επιχειρήσεις να καταβάλλουν το μέρος του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες κατά τις οποίες εργάστηκαν κανονικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button