Υγεία

Καμπανάκι ΕΟΦ: Φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα σχετίζεται με τη φυματίωση

«Καμπανάκι» για φάρμακο που παίρνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και σχετίζεται με περιστατικά φυματίωσης χτυπά ο ΕΟΦ, ο οποίος δίνει οδηγίες σχετικά με τη χορήγησή του.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο φυματίωσης σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που λαμβάνουν το pralsetinib, και συνιστά τον προληπτικό έλεγχό τους για τη νόσο, προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Στα 9 τα περιστατικά φυματίωσης – Πώς εκδηλώθηκαν

Ο ΕΟΦ αναφέρει πως ενημερώθηκε από την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου πως παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά φυματίωσης σε ασθενείς που λάμβαναν το pralsetinib. Η πλειονότητα εξ αυτών (οι επτά από τους εννέα) νόσησαν σε περιοχές, όπου η φυματίωση είναι ενδημική.

Ο ΕΟΦ προσθέτει πως η φυματίωση ανιχνεύθηκε σε ασθενείς με ή χωρίς προηγούμενο γνωστό ιστορικό της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος δεν εκδηλώθηκε στους πνεύμονες, αλλά εκτός αυτών (εξωπνευμονική φυματίωση). Ειδικότερα, ανιχνεύθηκε:

Φυματίωση στους λεμφαδένες
Περιτοναϊκή φυματίωση
Φυματίωση του νεφρού

Έλεγχος πριν την έναρξη της θεραπείας

Ο ΕΟΦ τονίζει πως γι’ αυτό τον λόγο, πριν αρχίσει η θεραπεία με το pralsetinib, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για ενεργή ή λανθάνουσα (ανενεργή) φυματίωση. Αν βρεθούν θετικοί, πρέπει να αρχίσουν αμέσως την καθιερωμένη αντιμυκοβακτηριακή θεραπεία και ύστερα να πάρουν το pralsetinib.

Προσοχή και στη συγχορήγηση

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ότι το pralsetinib χορηγείται μαζί με ορισμένα φάρμακα για τη φυματίωση. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην οικογένεια των επαγωγέων του CYP3A4 και είναι η ριφαμπουτίνη και η ριφαμπικίνη.

Και τα δύο ενδέχεται να μειώσουν τις συγκεντρώσεις του pralsetinib στους ασθενείς και, επομένως, να μειώσουν την αποτελεσματικότητά του.

Γι’ αυτό τον λόγο, η συγχορήγηση του pralsetinib με ισχυρούς επαγωγείς του CYP3A4 πρέπει να αποφεύγεται, υπογραμμίζει ο ΕΟΦ. Αν, όμως, η συγχορήγηση δεν μπορεί να αποφευχθεί, πρέπει να αυξηθεί η δόση του αντινεοπλασματικού φαρμάκου, καταλήγει.

To άρθρο Καμπανάκι ΕΟΦ: Φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα σχετίζεται με τη φυματίωση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button