Οικονομία

Μεγάλες απώλειες καταγράφει η τουρκική λίρα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, 13:43

Σε νέο χαμηλό διαπραγματεύεται η τουρκική λίρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της χώρας κατά 650 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας μια δραματική αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της χώρας, μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα σχεδόν διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο, αυξάνοντάς το από 8,5% σε 15% την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση της χώρας από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, αυτό ήταν ακόμα κάτω από τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση στο 21%.

Η λίρα – η οποία πέφτει ακόμα περισσότερο μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – έφτασε και σε αναλογία 1 προς 25 σε σχέση με το δολάριο.

«Πολύ και πιθανότατα θα συνεχίσει να πέφτει κι άλλο καθώς γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η διαφορά», δήλωσε ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι «λίγο πίσω από την καμπύλη».

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Χαφίζ Ερκάν, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση με τον πληθωρισμό στη χώρα.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, 13:43

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button