Περιβάλλον

Η Kia δείχνει τον δρόμο της βιώσιμης κινητικότητας μέσα από τα μάτια του «πράσινου» EV9


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, 13:00

Του Γιώργου Παλληκάρη

Υπάρχουν εταιρίες που λένε πως θα καινοτομήσουν και πως θα αλλάξουν τον χάρτη των πράσινων μετακινήσεων και υπάρχουν και οι εταιρίες που το κάνουν πράξη χωρίς πολλά λόγια. Η Kia ανήκει στην δεύτερη κατηγορία καθώς συνεχίζει να δείχνει έμπρακτα τον δρόμο προς την κλιμακούμενη βιωσιμότητα και τις μετακινήσεις με σεβασμό στο περιβάλλον. Πέρυσι με το ρηξικέλευθο EV6 και φέτος με τη νέα ναυαρχίδα EV9 δείχνει έτοιμη να ηγηθεί το μέλλον των μετακινήσεων. Ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους, με ανακυκλωμένα υλικά, με ενέργεια που έρχεται κατευθείαν από ανανεώσιμες πηγές και φυσικά με τη μοναδική της στρατηγική που ονομάζεται «Plan S».

Η Kia αλλάζει τον πράσινο χάρτη της Ευρώπης με αρωγό το νέο EV9 και το αυξανόμενο δίκτυο φόρτισης 

H Kia θα αλλάξει τον χάρτη των μετακινήσεων. Μετά την επιτυχία του EV6, η Kia ενισχύει τη δέσμευσή της για ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη με σημείο αναφοράς το νέο EV9, το οποίο είναι μόνο η αρχή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Kia σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο 55% (2,38 εκατομμύρια μονάδες) των συνολικών πωλήσεων έως το 2030. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι της Kia να γίνει πάροχος λύσεων βιώσιμης κινητικότητας, με την εταιρεία να στοχεύει σε αύξηση 28,5% των EVs στην Ευρώπη τα επόμενα επτά χρόνια. 

Στην επίτευξη αυτής της αύξησης των EV θα συμβάλει ένα συνεχώς διευρυνόμενο ευρωπαϊκό δίκτυο φόρτισης, το οποίο θα περιλαμβάνει την παροχή πρόσβασης στους πελάτες σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο σημεία φόρτισης σε 28 χώρες, χάρη σε συνεργασίες με την Ionity και την Digital Charging Solutions. 

Το Kia EV9 λαμπαδηδρόμος της πράσινης επανάστασης 

Το EV9 δεν είναι ένα απλά σημείο αναφοράς για τα ηλεκτρικά SUV αλλά θα  ενσωματώνει τη μεγαλύτερη χρήση βιώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών και την τεχνολογία αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Η τελευταία, επιτρέπει σε οχήματα, όπως το EV9, να αποθηκεύουν ενέργεια που αποκτάται από ανανεώσιμες πηγές και να την επιστρέφουν  πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι η μπαταρία του EV9 θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια μέθοδο αποθήκευσης για να επιταχύνει και να διευρύνει τη χρήση της πράσινης ενέργειας.

Η βιωσιμότητα τονίζεται από τα 34 κιλά φιλικών προς το περιβάλλον υλικών που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα μέρη του EV9. Η Kia σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό των εφαρμογών ανακυκλωμένου πλαστικού σε νέα οχήματα στο 20% έως το 2030 και υποστηρίζει την The Ocean Cleanup, έναν παγκόσμιο περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, για τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων από τον ωκεανό. 

Τα 10 απαραίτητα στοιχεία βιωσιμότητας

Η Kia έχει μακρά ιστορία στην ενσωμάτωση βιώσιμων υλικών στα προϊόντα της, ξεκινώντας με τη χρήση βιοπλαστικού και βιοϊνών από ζαχαροκάλαμο στο Soul EV του 2014. Η Kia συνέχισε να επιδιώκει τη βιωσιμότητα στα προϊόντα της, με την τρέχουσα γκάμα εξαρτημάτων φυτικής προέλευσης και τη χρήση ανακυκλωμένου PET και απορριφθέντων διχτυών αλιείας στην παραγωγή των υφασμάτων και των χαλιών της. 

1. Βιοπλαστικό

Εκτός από τη βιωσιμότητά του, το βιοπλαστικό είναι επίσης αρκετά ευέλικτο και ανθεκτικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα εξαρτήματα του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Από το ταμπλό και την κονσόλα μέχρι τις κολώνες και τα διακοσμητικά, μπορείτε να βρείτε βιοπλαστικό ενσωματωμένο σε όλο το σχεδιασμό του EV9.
2. Ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό (PCM)

Ένας από τους βασικούς τομείς όπου το πλαστικό PCM έχει ενσωματωθεί στο νέο Kia EV9 είναι η επένδυση των θυρών. Η ενσωμάτωση από την Kia ανακυκλωμένου πλαστικού μετά την κατανάλωση στην κατασκευή του EV9, είναι ένα προληπτικό βήμα που συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων και στην αναγέννηση των χώρων υγειονομικής ταφής.
3. Bio PU

Στην προσπάθειά της να καταργήσει σταδιακά το δέρμα, η Kia εντόπισε τη βιολογική πολυουρεθάνη (PU) ως τη βέλτιστη λύση, δεδομένης της δυνατότητάς της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενσωματώσει συστατικά φυτικής προέλευσης, συμβάλλοντας τελικά σε μια πιο βιώσιμη ισορροπία. Το Bio PU βρίσκεται στα καθίσματα και τις εσωτερικές επενδύσεις του νέου Kia EV9.
4. Ανακυκλωμένο ύφασμα PET

Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) είναι από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά στον κόσμο, έχοντας καλή αντοχή στα χτυπήματα και την υγρασία. Το υλικό αυτό μπορεί να βρεθεί σε πολλές περιοχές του εσωτερικού του EV9, όπως τα καθίσματα, ο ουρανός, και τα προσκέφαλα. Ειδικότερα, κάθε EV9 ενσωματώνει τουλάχιστον 70 ανακυκλωμένα μπουκάλια.
5. Μοκέτες από 100% ανακυκλωμένα υλικά PET

Εκτός από την παρουσία του στην υπόλοιπη καμπίνα, η Kia χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένα υλικά και για τις μοκέτες και επενδύσεις της. Πηγαίνοντας ακόμα πιο μακριά, η μάρκα προσφέρει την επιλογή ένα μέρος αυτού του υλικού να προέρχεται από ανακυκλωμένα δίχτυα αλιείας.
6. Βιολογικός αφρός PU

Κατασκευασμένος με τη βοήθεια φυσικών ελαίων, ο αφρός Bio PU της Kia προσφέρει την ελαστικότητα και την ευλυγισία της τυπικής πολυουρεθάνης με μειωμένο αντίκτυπο στον πλανήτη. Ο αφρός Bio PU βρίσκεται στα προσκέφαλα του νέου Kia EV9.
7.Βιολογικό χρώμα

Το βιολογικό χρώμα είναι πιο βιώσιμο από τις εναλλακτικές λύσεις που κατασκευάζονται με τη χρήση αργού πετρελαίου. Παρασκευάζεται με τη χρήση κραμβέλαιου, ενός φυτικού ελαίου που λαμβάνεται από την ελαιοκράμβη και μπορεί να βρεθεί στα πάνελ των διακοπτών των θυρών του νέου Kia EV9.
8. Βαφή χωρίς BTX

Η Kia με την εφαρμογή χρωμάτων χωρίς BTX στα μοντέλα της, προσφέρει την ίδια υψηλής ποιότητας προστασία και φινίρισμα που αναμένουν οι πελάτες, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τη χρήση ρυπογόνων χημικών ουσιών. Το Kia EV9 διαθέτει ένα εσωτερικό που κοσμείται σχεδόν σε όλο το μήκος του με χρώματα χωρίς BTX, εκτός από το πάνελ του διακόπτη των παραθύρων της πόρτας, το οποίο είναι επικαλυμμένο με βιολογικό χρώμα.
9. Ανακυκλωμένο νήμα PET

Μεταξύ των πολλών εφαρμογών του, το νήμα από ανακυκλωμένο PET βρίσκεται στο επίκεντρο των ραφών των καθισμάτων, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο βιωσιμότητας στον εσωτερικό σχεδιασμό του EV9.
10. Ανακυκλωμένα ηχομονωτικά υφάσματα PET

Το PET έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι προσφέρει καλή ακουστική απορρόφηση, μειώνοντας τη μετάδοση του ήχου από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου στην υπόλοιπη καμπίνα και συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας οδηγικής εμπειρίας που αισθάνεται τόσο καλή όσο φαίνεται. Η ανακυκλωμένη τσόχα ΡΕΤ μπορεί να βρεθεί στο ταμπλό αποσκευών του νέου Kia EV9.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button