Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Μπαίνει κι η «ταφόπλακα» στο φράγμα Δαφνών – ΗράκλειοΤίτλος τέλους στο «βαλτωμένο» έργο με την άρση των απαλλοτριώσεων βάζει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, σε μια συνεδρίαση όπου το ενδιαφέρον κεντρίζει η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη ΔΕΥΑΗ

Την τυπική «ταφόπλακα» πάνω στο βαλτωμένο έργο του φράγματος Δαφνών θα βάλει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, επικυρώνοντας την αυτοδίκαιη άρση των απαλλοτριώσεων, καθώς δε συντελέστηκαν ποτέ εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπει η νομοθεσία.

Μια συνεδρίαση, όπου το ενδιαφέρον αναμένεται βεβαίως να επικεντρωθεί στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τη ΔΕΥΑΗ, που προγραμματίστηκε να γίνει μετά από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης και, αν μη τι άλλο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων και των όλων παρατράγουδων που εκτυλίχθηκαν τους προηγούμενους μήνες με τα λάθη και τους υπερ-φουσκωμένους λογαριασμούς στις Βασιλειές και σε άλλες περιοχές του δήμου.

Κι ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον την ενημέρωση και τη συζήτηση γύρω από την κατάσταση και τα τεκταινόμενα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, για την υπόθεση του φράγματος των Δαφνών έχουμε την επικύρωση ενός άδοξου τέλους, αλλά συνάμα και την “απελευθέρωση” πολλών συμπολιτών μας, που είχαν δει τις περιουσίες τους να δεσμεύονται για το έργο.

Με τη σημερινή αναμενόμενη απόφαση για την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης της αυτοδίκαιης άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης θα σηματοδοτηθεί και τυπικά η απελευθέρωση των ακινήτων που είχαν δεσμευτεί για τις απαλλοτριώσεις του φράγματος.

Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τις εν λόγω περιουσίες, ενώ αυτοί είναι οι δεύτεροι τίτλοι τέλους που μπαίνουν στην “πονεμένη” υπόθεση που λέγεται “αντιπλημμυρικό φράγμα Δαφνών”.

Θυμίζουμε, πέρυσι τέτοια εποχή είχαν πέσει οι πρώτοι τίτλοι τέλους, με την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει τότε τη διάλυση των συμβάσεων για τις αναγκαίες μελέτες του έργου, που είχαν συναφθεί προ 15ετίας με τον ΟΑΝΑΚ.

Μετά λοιπόν τις μελέτες που μπήκαν στο συρτάρι, τώρα ακυρώνονται και οι απαλλοτριώσεις. Στην πράξη μιλάμε, δηλαδή, για οριστικό, απόλυτο “ναυάγιο” ενός έργου που είχε (δικαίως) λάβει εμβληματικό χαρακτήρα, αλλά για διάφορους λόγους δεν έμελλε να πάρει “σάρκα και οστά” και μένουμε μονάχα με μια αόριστη, θολή ευχή και ελπίδα για μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης κάποια στιγμή στο μέλλον. Προσπάθεια η οποία, αν γίνει από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, θα είναι κατά το κοινώς λεγόμενον “φτου κι από την αρχή”, αφού θα απαιτηθεί να γίνουν από την αρχή ξανά οι διαδικασίες τόσο για τις αναγκαίες μελέτες, όσο και για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Φυσικά, με βάση την πορεία των εξελίξεων, τόσο η περσινή διάλυση των συμβάσεων των μελετών, όσο και η σημερινή αναμενόμενη άρση των απαλλοτριώσεων δεν προξενεί καμία έκπληξη.

Μιλάμε για απολύτως αναμενόμενες και εύλογες εξελίξεις, που δεν παύουν όμως να σκορπούν απογοήτευση στον πολίτη, αφού σηματοδοτούν το απόλυτο τέλμα του πολυσυζητημένου φράγματος Δαφνών. Ενός εμβληματικού έργου σε επίπεδο αντιπλημμυρικής προστασίας και σε επίπεδο πολεοδομικό, δεδομένου ότι επηρεάζει και την επέκταση του σχεδίου πόλης σε μια σειρά περιοχών στη δυτική πλευρά της πόλης, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερε να μπει ποτέ σε τροχιά υλοποίησης.

Θυμίζουμε ότι το φράγμα Δαφνών, με βάση τον σχεδιασμό που “ναυάγησε” και μένει να δούμε αν θα επανέλθει μελλοντικά, προβλέπεται να έχει μέγιστη χωρητικότητα 472.000 κυβικά, το μέγιστο βάθος θα φτάσει στα 18 μ. και η λεκάνη κατάκλυσης καλύπτει 67,3 στρ. Οριοθετείται πλησίον της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών και συγκεκριμένα στο ύψος του 11ου χιλιομέτρου, ενώ η απόσταση από τον οικισμό ανέρχεται σε 1.500 μέτρα.

Το χρονικό του “ναυαγίου”

Πώς φτάσαμε όμως στο άδοξο τέλος για το πολυσυζητημένο έργο του φράγματος Δαφνών;

Το χρονικό της υπόθεσης είναι εξόχως αποκαλυπτικό. Ο Δήμος Ηρακλείου, σύμφωνα με την αρ. 460/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΝΑΚ, που αφορά στην εκπόνηση μελέτης φράγματος επί του Ξηροποτάμου, πλησίον της περιοχής Δαφνών. Η εκπόνηση της μελέτης του φράγματος απαιτείται για την αντιπλημμυρική προστασία του Ξηροπόταμου, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της υπάρχουσας μελέτης οριοθέτησης του ποταμού και προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των πολεοδομικών μελετών στις περιοχές “περιφερειακού κέντρου” και “ΤΕΙ-Εσταυρωμένου”. Ακολούθησε το 2008 απόφαση τροποποίησης της σύμβασης. Η υλοποίηση του αντικειμένου της μελέτης περιελάβανε δύο στάδια:

* Το πρώτο στάδιο που περιλάμβανε:

– Τη μελέτη σκοπιμότητας έργου,

– Την τοπογραφική αποτύπωση-κτηματογράφηση,

– Την προκαταρκτική γεωλογική μελέτη,

– Την προκαταρκτική μελέτη έργου,

– Την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΠΠΕ) και

– Την οριστική υδρολογική μελέτη.

* Το δεύτερο στάδιο περιλάμβανε:

– Την οριστική γεωλογική μελέτη,

– Την οριστική γεωτεχνική μελέτη,

– Την οριστική μελέτη του έργου,

– Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και

– Τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης.

Το πρώτο στάδιο εργασιών της μελέτης ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα. Η παράδοση του δεύτερου σταδίου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα!

Εκεί που είχε φτάσει η υπόθεση, ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε πριν από ένα χρόνο στη διάλυση της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη του φράγματος.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχε αποφασιστεί η διάλυση τής με αρ. πρωτ. 36642/16.10.2007 υπογραφείσας προγραμματικής σύμβασης, καθώς και της με αρ. πρωτ. 68139/16.7.2008 τροποποιητικής προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας 475.000 κ.μ. επί του Ξηροπόταμου, πλησίον της περιοχής Δαφνών, μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΟΑΝΑΚ (νυν ΟΑΚ).

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι δε συντελέστηκαν ποτέ εντός των χρονικών προθεσμιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία, είναι πλέον ως μη γενόμενες και οι απαλλοτριώσεις που είχαν κηρυχθεί για την υλοποίηση του έργου, και σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να επικυρώσει, κατά το τυπικόν του πράγματος, τη λεγόμενη αυτοδίκαιη άρση των απαλλοτριώσεων, αποδεσμεύοντας τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους…

Τι άλλο θα συζητηθεί

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με την πρόσκληση της συνεδρίασης, η ατζέντα του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:

«Προ ημερησίας διάταξης: Συζήτηση για τη ΔΕΥΑΗ.

Θέματα ημερησίας διάταξης:

  1. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022, σύμφωνα με τα αιτήματα (4) τμημάτων του Δήμου Ηρακλείου (απόφαση 856/2022 Οικονομικής Επιτροπής).
  2. Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού έτους 2022 για την αποδοχή της χρηματοδότησης του Δήμου για τον “Εξοπλισμό κτηνιατρείου για το κυνοκομείο του Δήμου Ηρακλείου” και την ενίσχυση του ΚΑ 10-8261.001 με τίτλο “Λοιπές Επιστροφές” (απόφαση 857/2022 Οικονομικής Επιτροπής).
  3. Έγκριση Πρακτικού 15/15-9-2022 της Επιτροπής του άρθρου 32 του Ν. 1080/80.
  4. Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τη μεταστέγαση του γραφείου της Κοινότητας Σταυρακίων.
  5. Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης αυτοδίκαιης άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του έργου “Αντιπλημμυρικό φράγμα Δαφνών Δήμου Ηρακλείου”.
  6. Έγκριση νέας θέσης περιπτέρου στη συμβολή των οδών Λυκείου & Ρωμανού Διογένη (απόφαση 97/2022 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
  7. Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων.
  8. Εξέταση υπόθεσης μετονομασίας οδού Μετοχίου στην περιοχή Βουτών του Δήμου Ηρακλείου».

 


Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button