Πολιτική

Δεν αντιδικώ με εκείνους που σώζουν ανθρώπινες ζωές – Galaksias Portal News

Επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου εξαπέλυσε η ΕΙΝΑΠ. Αφορμή δηλώσεις του σχετικά με τις «πρόχειρες» ΜΕΘ που διαμορφώνονται στο ΕΣΥ. «Δεν αντιδικώ με εκείνους που δίνουν τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», απάντησε ο κ. Οικονόμου στην ΕΙΝΑΠ.

Με επιστολή στον Πρωθυπουργό, το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά), κατήγγειλε πως την ευθύνη για το φαινόμενο έχουν οι αρμόδιοι και όχι οι γιατροί. Εγκαλούσε, δε, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις αναφορές του περί λειτουργίας τους με βάση τα πρωτόκολλα και περί απόφασης των γιατρών για μεταφορά των ασθενών.

Στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Στις 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου διέπραξε μέγιστο ατόπημα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σοβαρότατο θέμα των πολλών ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αλλά και για το θέμα των κυβερνητικών αρμοδίων που ονόμαζαν ως δήθεν ΜΕΘ πρόχειρες πτέρυγες, δήλωσε επί λέξη:

‘Κάθε κλίνη που προστίθεται στο ΕΣΥ λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα, τις τεχνικές προδιαγραφές που αποφασίζουν και εγκρίνουν κάθε φορά οι αρμόδιοι’, ‘η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν’, ‘όταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ, είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλη διαθέσιμη κλίνη. Για να μεταφερθεί θα πρέπει να είναι εφικτή και η δυνατότητα. Και αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες’.

Με άλλα λόγια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί και όχι υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν ‘ΜΕΘ’ πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων.

Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν επιλογή για το ποιός ασθενής διασωληνώνεται, ενώ ξέρει πολύ καλά 1. πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) που χρειάζεται να αεριστεί μηχανικά (π.χ. στις περιπτώσεις βαριάς COVID πνευμονίας κάθε ασθενή που ΔΕΝ μπορεί να οξυγονωθεί επαρκώς ούτε με συσκευή high flow ούτε με μάσκα θετικής πίεσης) και 2. πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και αμέσως καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας.
Υπονόησε πως και για την καθυστέρηση εισαγωγής σε ΜΕΘ των ασθενών αυτών πάλι ευθύνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί δήθεν κρίνουν πως μεγάλο μέρος των ασθενών ‘δεν μπορούν να μεταφερθούν’. Εκτός από την προφανή άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους νοσοκομειακούς γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μια αθλιότητα που είχε επαναληφθεί και το εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021, ο κ. Οικονόμου σήμερα προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα: εμμέσως πλην σαφώς ‘δίνει αέρα’ σε διάφορες οργανωμένες ομάδες ανορθολογιστών – αντιεμβολιαστών – ‘αντιδιασωληνωτών’ ακροδεξιάς προέλευσης που συχνά εισβάλλουν σε νοσοκομεία προπηλακίζοντας γιατρούς με την αντίληψη πως δήθεν ‘η διασωλήνωση είναι που σκοτώνει και όχι ο ιός’.

Καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να πάρει αμέσως θέση και να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς”.

Γιάννης Οικονόμου – Η απάντηση στην ΕΙΝΑΠ

Ο κ. Οικονόμου επανέρχεται μετά τις χθεσινές (σ.σ. 15.11.2021) δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, οπότε ανέφερε συγκεκριμένα, πως: «η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν» και εξηγεί πως αυτή δεν ήταν μια δήλωση «αποποίησης της ευθύνης», όπως τον κατηγόρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ).

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσε σήμερα, Τρίτη (16.11.2021) να διευκρινίσει:

«Αυτό προφανώς δεν μεταθέτει ευθύνες σε κανέναν, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με βάση τις δυνατότητες του συστήματος. Άλλωστε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προσθήκη στο σύστημα εκατοντάδων νέων ΜΕΘ σε πολύ σύντομο χρόνο».

ΕΙΝΑΠ: «Δεν είναι οι γιατροί, αλλά οι υπουργοί αυτοί που διατάζουν…»

Η ΕΙΝΑΠ από την πλευρά της με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη (16.11.2021) χαρακτηρίζει «μέγιστο ατόπημα» τη δήλωση του κ. Οικονόμου, στον οποίο προσάπτει πως «υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΙ ΟΧΙ υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν «ΜΕΘ» πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων».

Στο στόχαστρο των νοσοκομειακών γιατρών βρέθηκε επίσης και άλλο σημείο των δηλώσεων του κ. Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία της εξεύρεσης ΜΕΘ, για ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός. Ο ασθενείς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταφέρεται «όταν αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες».

Η ΕΙΝΑΠ απάντησε και σε αυτό: «Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ για το ποιός ασθενής διασωληνώνεται ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (…) και πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και ΑΜΕΣΩΣ καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας.

Οικονόμου: Δεν θα αντιδικήσουμε με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη…

Στη νέα απάντησή του, ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζει πως οι γιατροί «γνωρίζουν την πίεση που υφίστανται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο, καθώς και το ότι πριν από την πανδημία υπήρχε λίστα αναμονής για ΜΕΘ». Και καταλήγοντας, αναφέρει:

«Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα κι εγώ και η κυβέρνηση θα ήταν να αντιδικήσουμε με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα για να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο».

ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: iatropedia.gr  

To άρθρο Γιάννης Οικονόμου σε ΕΙΝΑΠ για «επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ»: Δεν αντιδικώ με εκείνους που σώζουν ανθρώπινες ζωές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button