Οικονομία

Ζαχαράκη: Διευρύνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος Στέγαση και Εργασία

Την αναμόρφωση του Προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και εισήχθη για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη πραγματοποίησε εκτεταμένη αναφορά στους στόχους του προγράμματος.

Η κ. Ζαχαράκη κατά την εισήγηση της στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο στοχευμένων παρεμβάσεων και θεσμικών καινοτομικών με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών και των παιδιών.

Ειδικότερα:

  • Στο πρόγραμμα εντάσσονται και τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας στέγης, πέραν της αστεγίας καθώς και νοικοκυριά που ήδη διαμένουν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία.
  • Διευρύνονται οι φορείς που μπορούν να συμμετάσχουν με τη συμμετοχή πλέον φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της απεξάρτησης. Στόχος να προσεγγίσουμε και τους τοξικο-εξαρτημένους που έχουν περισσότερη ανάγκη μιας τέτοιας μέριμνας.
  • Αυξάνεται από 10 σε 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός
  • Στόχος η κάλυψη περίπου 700 νοικοκυριών από τα 556 που καλύφθηκαν την προηγούμενη περίοδο.
  • Το πρόγραμμα επεκτείνεται σε τουλάχιστον 60 Δήμους από τους 42 της περασμένης διετίας.

Τα 556 νοικοκυριά που ωφελήθηκαν στην προηγούμενη φάση του προγράμματος αποτελούνταν από 883 ευάλωτους πολίτες οι οποίου έλαβαν επίσης:

  • Επιδότηση ενοικίου ύψους 250 ευρώ μηνιαίως για μονοπρόσωπα και 350 ευρώ για πολυπρόσωπα νοικοκυριά για 2 χρόνια
    Το 3ο έτος επιδότηση ενοικίου ίση με το 75% των ποσών που προβλέπονται για την 2ετία, μέσω διασύνδεσης με το επίδομα στέγασης στην διάρκεια του 3ου έτους
  • Κάλυψη δαπανών για οικοσκευή έως 1.300€ και ΔΕΚΟ/κοινόχρηστα έως 1.300€.
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές
  • Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, που περιλαμβάνουν, επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες
  • επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης έως 8.000 ευρώ
  • επιδότηση επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων έως 1.000 ευρώ
  • Εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΑΕΔ και ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται να εμπλουτιστεί το πλαίσιο των παροχών και να υπάρξει αύξηση του ποσού των παραπάνω δαπανών που ήδη καλύπτονται ή και η προσθήκη νέων επιλέξιμων δαπανών.
Επιπροσθέτως όπως σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη προκείμενου να υπερβούμε το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα και σε ιδιοκτήτες.

To άρθρο Ζαχαράκη: Διευρύνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος Στέγαση και Εργασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button