Ομορφιά

Αλλαγές στο στήθος: Τι συμβαίνει στο σώμα

Ήδη από την περίοδο της εφηβείας, το σώμα μας περνά από πολλές αλλαγές. Αλλά μόλις φτάσετε στην ενηλικίωση, μπορεί να περιμένετε ορισμένες πτυχές της σωματικής σας διάπλασης, όπως το στήθος σας να παραμείνουν – λίγο πολύ – ίδιες, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας.

Για αυτό μπορεί να αναρωτηθείτε τι συμβαίνει και παρατηρείται αλλαγές στο στήθος σας. Ενώ οι περισσότερες είναι φυσιολογικές, ορισμένες μπορεί να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Πώς όμως μπορούμε να διακρίνουμε περί τίνος πρόκειται;

Πότε μπορεί να δείτε αλλαγές στο στήθος σας;

Στην περίοδο

Εάν έχετε νιώσει ποτέ ότι στήθος σας είναι πιο μεγάλο κατά την διάρκεια της περιόδου σας, δεν το φανταστήκατε. Το επώδυνο, τρυφερό και πρησμένο στήθος λόγω των ορμονών της περιόδου είναι συνηθισμένο, ακόμα και μία ή δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σας.

Ο κύριος «ένοχος» για αυτές τις κυκλικές αλλαγές του μαστού είναι η ορμόνη προγεστερόνη, η οποία πυροδοτεί την ανάπτυξη των αδένων του γάλακτος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις η περίοδός σας ξεκινήσει και το σώμα σας αναγνωρίσει ότι δεν είστε έγκυος, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν γρήγορα.

Μεταβολές βάρους

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το μέγεθος του στήθους σας μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό που βλέπετε στην ζυγαριά; Ο ιστός του μαστού αποτελείται από λίπος, επομένως η σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους, μπορεί να επηρεάσει το μέγεθός του.

Εάν πάρετε μερικά κιλά, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας έχει μεγαλώσει καθώς αυξάνεται ο λιπώδης ιστός του μαστού. Το αντίθετο επίσης ισχύει, αφού όταν χάνετε λίπος, στο στήθος μπορεί να συρρικνωθεί.

Η μυϊκή σας μάζα αυξήθηκε

Η μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνιση του στήθους σας. Στην πραγματικότητα, η άρση βαρών μπορεί να το ανορθώσει, ειδικά εάν εστιάσετε σε ασκήσεις που τονώνουν τους θωρακικούς μυς, εκείνους δηλαδή που που βρίσκονται κάτω από τον ιστό του μαστού σας.

Οι ασκήσεις με βάρος όπως τα push-ups βοηθά στην ενδυνάμωση αυτών των σημαντικών μυών, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο στητό.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό

Ενώ οι περισσότερες μεταβολές στο στήθος δεν υποδηλώνουν κίνδυνο, ορισμένες αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας μπορεί να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με την αίσθηση του ιστού του μαστού σας, καθώς θα μπορούσατε να είστε το πρώτο άτομο που θα εντοπίσει κάτι που δεν είναι φυσιολογικό.

Ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε το στήθος είναι να κάνετε μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού για να το ελέγξετε και να εντοπίσετε από νωρίς τυχόν αλλαγές.

Δώστε προσοχή στα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία εάν εμφανιστούν είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας:

  • Αλλαγές στο δέρμα ή ερεθισμός.
  • Νέα εξογκώματα ή σκληρά στην υφή.
  • Εκκρίσεις θηλής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button