Οικονομία

Βλέπει 6% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από 4,3% τον Ιούλιο – Galaksias.gr

Ανοδικά αναθεώρησε ο οίκος Fitch την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021. Έτσι την βλέπει πλέον στο 6%  – κοντά στην πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης – για  το 2021 από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

Η εξήγηση που δίνει ο οίκος αξιολόγησης για την αναθεώρηση είναι ότι ήταν ισχυρότερη της αναμενόμενης οικονομική επίδοση του πρώτου εξαμήνου.

Η κίνηση αυτή, επισημαίνει, δεν οδηγεί σε μείωση της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά υπονοεί ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από την επόμενη χρονιά.

Η Fitch περιμένει κάποια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους και αυτό περιορίζει την ανοδική αναθεώρηση. Οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί από μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

[xyz-ips snippet=”adnow”]

Ο οίκος πάντως επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη ανοδική δυναμική παρά πτωτική και γι’ αυτό ανεβάζει την εκτίμηση στο 6%. Επισημαίνει δε ότι προς αυτό συνηγορεί το γεγονός πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας είναι θετικοί για το τρίτο τρίμηνο και η τουριστική σεζόν φαίνεται να πήγε καλά.

[xyz-ips snippet=”engageya”]

Ωστόσο για το 2022 έχει μειώσει την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ στο 4% από 5,3%, εξαιτίας λιγότερο θετικού carryover από το 2021

Article inline ad #3

Αν και περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2023, θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.

Article inline ad #4

Οι βελτιωμένες προοπτικές για το ΑΕΠ το 2021 δεν μεταφράζονται σε πρόβλεψη για χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη, εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Περιμένει ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Article inline ad #5

Σε ό,τι αφορά το χρέος υπολογίζει ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι αυτό θα γίνει το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι θα αρχίσει να περιορίζεται στο 196,2% έως το 2023. Σημειώνει πάντως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.

Τέλος, η Fitch επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στον τραπεζικό τομέα, χάρη στις τιτλοποιήσεις που έγιναν.

Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ σε σταθερό πτωτικό μονοπάτι και συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού στις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση. Αδυναμία μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική δράση, επισημαίνει.

To άρθρο Fitch: Βλέπει 6% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από 4,3% τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button