Οικονομία

Βιομηχανία : πηγαίνει ασθμαίνοντας το 2022

Σε περιδίνηση είναι ο κλάδος της εγχώριας βιομηχανίας της χώρας τόσο στον αγροβιομηχανικό τομέα όσο και στον τομέα της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την ώρα, που κι η τουριστική βιομηχανία είναι ξανά σε ύφεση λόγω των αλλεπάλληλων λοκντάουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παρά τις κυβερνητικές απόψεις περί ανάκαμψης, κι η Τράπεζα της Ελλάδας διαπιστώνει , πως οι εγχώριες εταιρείες επηρεάζονται τόσο από τις διαταραχές στην ομαλή λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω του Covid-19, όσο και από τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Μόνο και μόνο απ΄αυτά τα δυο στοιχεία επηρεάζεται το 89% της εγχώριας βιομηχανίας με κίνδυνο κατάρρευσης, εξαιτίας του υπερδανεισμού κι από τις τράπεζες.

Σ΄αυτές τις αυξήσεις όμως έρχεται να προστεθεί το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, που εισάγονται. Οι εγχώριες μικρές βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκριτικά με τους κολοσσούς, που υπάρχουν στο εξωτερικό, ταλαιπωρούνται από τις αυξήσεις αυτές, σε σημείο, να έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος παραγωγής.

Η νέα χρονιά 2022 δεν έρχεται με τους καλύτερους οιωνούς για την ελληνική βιομηχανία, αφού έχουν ανέβει τα κόστη ακόμη και στον αγροτικό τομέα. Οι τιμές για τις ζωοτροφές, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ενώ ανάλογα είναι τα προβλήματα και σε άλλους τομείς. Δυσοίωνη είναι η κατάσταση και στον χώρο του καπνού, όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, που ήταν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς τομείς της χώρας, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τη μεταποίηση στη μοίρα της.

Η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως παραδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδας επηρέασε κατά 60% την ελληνική βιομηχανία ενώ το κόστος ανέβηκε κοντά στο 20%. Την ίδια στιγμή εγχώριοι παράγοντες της βιομηχανίας, λένε ότι υπάρχει άνοδος στις πρώτες ύλες που αγοράζονται από το εξωτερικό, στο 50% ακόμη και πάνω από 100%, σε βαρέα μέταλλα κι είναι ζήτημα χρόνου να μη μετακυλιστεί στους πελάτες.

Μάλιστα, κατά 68% τα κόστη αυτά άγγιξαν και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν τρόπους να τετραγωνίσουν τον κύκλο με την αναζήτηση νέων προμηθευτών πρώτων υλών αλλά και ν΄ανταποκριθούν στη δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button