Οικονομία

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η αβεβαιότητα για το πετρέλαιο δεν θα σταματήσει τη μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από την πρώτη (σ.σ. αναμενόμενη) μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο από την αβεβαιότητα για τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό (Francois Villeroy de Galhau).

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), ακόμη και αν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή εκτινάξουν το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής  (σ.σ. επιτόκια) θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν αν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτεί τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει “μηχανική” αντίδραση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (21.04.24), σύμφωνα με το Bloomberg.

Ερωτηθείς αν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, είπε “όχι – εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ”.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφαση για το επιτόκιο της 6ης Ιουνίου ως τη στιγμή που θα αρχίσει η μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Βιλερουά έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, ενώ άλλοι συνάδελφοί του έχουν εκφράσει διαφορετικά επίπεδα πεποίθησης, με ορισμένους να λένε ότι η πιθανότητα αυτή αυξάνεται.
“Από το σημείο που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση”, δήλωσε ο Villeroy. “Αυτό είναι το νόημα μιας πρώτης μείωσης τον Ιούνιο”.
Ακόμα και όταν ο Ιούνιος γίνεται πιο σίγουρος, η πορεία της ΕΚΤ στη συνέχεια είναι λιγότερο σίγουρη, καθώς οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων διχάζονται σχετικά με το πόση χαλάρωση θα ακολουθήσουν. Ο Villeroy δήλωσε ότι θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές μειώσεις με “ρεαλιστικό ρυθμό”.
“Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόσουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό”, είπε.

To άρθρο Βιλερουά (ΕΚΤ): Η αβεβαιότητα για το πετρέλαιο δεν θα σταματήσει τη μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button