Επιστήμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άμαχοι νεκροί από το ξέσπασμα της σύρραξης

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι σχεδόν 10.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Νέα έκθεση αναφέρει πως έχουν επιβεβαιωθεί 9.444 θάνατοι και 16.940 τραυματισμοί αμάχων αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 500 παιδιά.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανότητα πολύ πιο βαρύς. Η Ύπατη Αρμοστεία επισήμανε πως η καταμέτρηση δεν είναι πλήρης, λείπουν δεδομένα για αρκετές περιοχές.

Αυτό ισχύει ιδίως για πόλεις όπως είναι η Μαριούπολη, η Λισιτσάνσκ και η Σεβεροντονιέτσκ, που καταλήφθηκαν από ρωσικά στρατεύματα έπειτα από παρατεταμένες εχθροπραξίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στο Κίεβο εκφράζονται επίσης φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου στις τάξεις των αμάχων είναι κατά χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, βαρύτερος από ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Σύμφωνα με τον τους αριθμούς του ΟΗΕ, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους (τουλάχιστον 7.339) σκοτώθηκαν σε περιοχές που βομβαρδίζουν ρωσικά στρατεύματα και υπερασπίζονται ουκρανικά. Οι υπόλοιποι (τουλάχιστον 2.105) σκοτώθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Στις περιφέρειες των αυτονομιστών, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, τα θύματα είναι δυσανάλογα περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας — στην πρωτεύουσα Κίεβο, στην κεντρική και στη δυτική χώρα.

Πάντα κατά τα Ηνωμένα Έθνη, οι περισσότεροι άμαχοι σκοτώθηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι φέτος, καταγράφονταν 170-180 θάνατοι αμάχων σε μηνιαία βάση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button