Οικονομία

Aναδρομικά: Αμφισβητείται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η αντίθεση των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για τις περικοπές στις συντάξεις

Ζήτημα παραδεκτού επί των διαφορετικών αποφάσεων που εξέδωσαν Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έθεσε η εισηγήτρια του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, στο οποίο συζητήθηκε σήμερα (17.04.24) η διαφωνία του Αρείου Πάγου από τη μια μεριά και του Συμβουλίου της Επικρατείας από την άλλη σε σχέση με τη συνταγματικότητα ή μη της επιστροφής αναδρομικών από τις περικοπές που είχαν γίνει σε δώρα το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, η εισηγήτρια της υπόθεσης έθεσε ζήτημα σε σχέση με το αν πράγματι υπάρχει ζήτημα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) ανάμεσα στις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί το κάθε ένα από αυτά τα  δύο δικαστήρια, δηλαδή το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

Μετά την εξέλιξη αυτή και το πνεύμα της εισήγησης της συμβούλου Επικρατείας Ειρήνη Σταυρουλάκη, θεωρείται πιθανό, από νομικούς κύκλους, πως το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση, την οποία θα εκδώσει να μην εξετάσει επί της ουσίας την  υπόθεση αυτή, δηλαδή να μην εισέλθει στο νομικό μέρος. Αντίθετα, ενδέχεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να κρίνει ότι δεν υφίστανται αντίθετες αποφάσεις μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου επί του θέματος.

Σύμφωνα με την κυρία Σταυρουλάκη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τον Άρειο Πάγο απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ ασχολήθηκε με υπόθεση που αφορά σε περικοπές κύριων συντάξεων, ενώ επιπρόσθετα το ΣτΕ σχολήθηκε με επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

To άρθρο Aναδρομικά: Αμφισβητείται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η αντίθεση των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για τις περικοπές στις συντάξεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button