Οικονομία

Βέρτιγκο Ερντογάν – Η λίρα βυθίζεται και αυτός μειώνει τα επιτόκια

H τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14%, ενώ διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Οι οικονομικές πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν «σοκάρει» τους οικονομολόγους καθώς σε αντίθεση μς τις παγκόσμιες πρακτικές- όπου εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις ως αντίδοτο έρχεται η αύξηση των κεντρικών επιτοκίων -ο Ερντογάν ακολουθεί ξεχωριστό μονοπάτι. Ενώ ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια, ο Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων.

Ταυτόχρονα το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο εμμένει έως τώρα στην άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.

Για παράδειγμα η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία και έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που αυξάνει το κόστος δανεισμού από τότε που η πανδημία του κορονοϊού σφυροκόπησε πέρυσι την παγκόσμια οικονομία.

Το τουρκικό νόμισμα παραπαίει

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου.

Αυξάνει τον κατώτατο μισθό

Σε ρελάνς των απογοητευτικών οικονομικών δεδομένων που επικρατούν στην Τουρκία ο Ερντογάν προχωρά σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως ανακοίνωσε ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί από τις 2.825 στις 4.250 λίρες την επόμενη χρονιά εν μέσω υποχώρησης του εθνικού νομίσματος σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button