lifestyle

Ποια φρούτα και λαχανικά να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την μακροζωία, όπως η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η άθληση και η ισορροπημένη διατροφή.

Παρ’ όλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε ορισμένα δεδομένα, ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε την διατροφή σας, καταναλώνοντας ωφέλιμα φρούτα και λαχανικά, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο και να επιβραδύνετε την γήρανση του οργανισμού σας.

Τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που θα διαβάσετε παρακάτω περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αντιμετωπίσει διάφορες νόσους που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, γνωστική έκπτωση, αλλά και βλάβη ή φλεγμονή των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Βατόμουρα

Τα μούρα (βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα) περιέχουν ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι πολυφαινολικές (αντιοξειδωτικές) ενώσεις, οι οποίες έχουν δεκάδες οφέλη για την υγεία. Εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν καταδείξει ότι οι ανθοκυανίνες, μεταξύ άλλων, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που έχει συνδεθεί με την μακροζωία. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, σίδηρο και πλήθος άλλων αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι περιέχει την ένωση σουλφοραφάνη, ή οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στη γένεση και εξέλιξη πολλών παθήσεων.

Παντζάρια

Τα παντζάρια ενισχύουν, επίσης, την μακροζωία, δεδομένου ότι περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Παράλληλα, ο χυμός των παντζαριών οδηγεί στην βελτίωση της ροής του αίματος, μειώνει τη αρτηριακή πίεση, ενώ αυξάνει την απόδοση της αντοχής στην άσκηση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά σε νιτρικά άλατα. Οι συγκεκριμένες ενώσεις μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, ενισχύοντας την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία οξυγόνου σε όλο το σώμα. Επιπλέον, οι χρωματικές χρωστικές ουσίες (βυσσινί χρώμα) που είναι γνωστές ως βεταλαΐνες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από το οξειδωτικό στρες και τις χρόνιες ασθένειες.

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι ένα τροπικό φρούτο που έχει γλυκιά γεύση και προσφέρει θετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει βιταμίνες Α και C, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος. Επιπρόσθετα, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα μάνγκο (μαγγιφερίνη, κερσετίνη, γαλλικό οξύ) συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που σχετίζονται με τη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι φυτικές ίνες του εν λόγω φρούτου υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, που είναι βασικό συστατικό για τη συνολική υγεία και τη μακροζωία.

Σπανάκι

Τα φυλλώδη και πράσινα λαχανικά (π.χ. ρόκα, λάχανο) περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων (λουτεΐνη, βήτα-καροτίνη, νιτρικό και φολικό οξύ). Ιδιαίτερα, όμως, το σπανάκι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω των υψηλών επιπέδων σε κάλιο. Επίσης, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σπανακιού οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων λουτεΐνης, μιας ουσίας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να παρουσιαστεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο θεωρείται ως μια υπερτροφή, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία και εν γένει την αντιμετώπιση της γήρανσης. Συγκεκριμένα, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων καθώς και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) η οποία ενοχοποείται για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Τέλος, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

To άρθρο Ποια φρούτα και λαχανικά να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button