Οικονομία

Αυξήθηκε κατά 7,2% η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο – Galaksias Portal News


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021, 16:16

Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία.

Με βάση τα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (136,8 €/MWh) ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και 59% υψηλότερη από την τιμή συστήματος NordPool η οποία διαμορφώθηκε σε 86,0 €/MWh (προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας).

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 25% χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Βελτίωση προσδοκιών

Παράλληλα, το ίδρυμα διαπιστώνει βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 112,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 106,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο

Επίσης, Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική άνοδος 9,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ27.

Ακόμη, υπήρξε σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 24,6% τον Αύγουστο (y-o-y) και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,6 δισεκ. από €1,8 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button