Πολιτική

Σπαρτιάτες «Ώρα μηδέν»: Σήμερα κρίνεται η συμμετοχή τους ή μη στις Ευρωεκλογές

Σήμερα κρίνεται η συμμετοχή ή μη των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές, πιθανώς και η παραμονή τους ή η έκπτωση τους από τη Βουλή. Το Α1 Πολιτικό Τµήµα του Αρείου Πάγου συνεδριάζει το πρωί για να ανακηρύξει τα κόµµατα και τους συνασπισμούς κομμάτων που θα μετάσχουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στο κόμμα του Βασίλη Στίγκα.

Μετά τα υπομνήματα που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ζητώντας να αποκλειστούν από τις Ευρωεκλογές, οι Σπαρτιάτες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με νομικούς κύκλους να προεξοφλούν την απαγόρευση καθόδου τους στην εκλογική διαδικασία, με βάση το νόμο περί «πραγματικής ηγεσίας» κομμάτων.

ΝΔ.: «Πραγματικός αρχηγός ο Ηλίας Κασιδιάρης»

«Είναι ένα υπόμνημα προάσπισης της Δημοκρατίας, καθώς από το 1974 έως σήμερα στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρεί να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το κόμμα – κέλυφος μιας εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε  επί κυβέρνησης της Ν.Δ., έχει πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής», δηλώνει στο newsit.gr o Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής.

Η απάντηση του Προέδρου των Σπαρτιατών Β. Στίγκα

Ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας χθες (23/04/2024), σε επικοινωνία με το newsit.gr, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα αντιδράσει σε πιθανό αποκλεισμό του κόμματος από τις Ευρωεκλογές, ωστόσο επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τα ότι με τις κινήσεις τους και τις τοποθετήσεις τους επιχείρησαν να επηρεάσουν την κρίση της Δικαιοσύνης. 

«Μετά τα κατάπτυστα υπομνήματα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, εγώ δεν θέλω να κάνω κάποια δήλωση που να επηρεάζει την κρίση της Δικαιοσύνης. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα πράξει τα αυτονόητα που επιβάλλουν το Σύνταγμα και η Δημοκρατία μας» δήλωσε ο κ. Στίγκας, προαναγγέλοντας ότι θα τοποθετηθεί σήμερα στη Βουλή, μετά την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου.

Υπενθυµίζεται ότι αντίστοιχα υποµνήµατα είχαν καταθέσει τον περασµένο Ιούνιο η Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ κατά του κόµµατος  «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, με τους ανώτατους δικαστές να εμποδίζουν την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την απόφαση του Εκλογοδικείου

Ο κλοιός γύρω από τους Σπαρτιάτες είναι πάντως… στενός. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό ακόμη και σήμερα, που έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) να λάβει και αυτό απόφαση για το μέλλον των Σπαρτιατών.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης, μετά από προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο Κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Ο Β. Στίγκας είχε αντικρούσει τις προσφυγές και αρνήθηκε ότι είναι… «αχυράνθρωπος» του Ηλία Κασιδιάρη και ότι με τη δική του συνδρομή οι Σπαρτιάτες εισήλθαν στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών. Ο τελευταίος όμως λόγος ανήκει στο Εκλογοδικείο, το οποίο θα κρίνει αν θα εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος οι βουλευτές του εν λόγω κόμματος.

Εκλογές ή διαμοιρασμός των εδρών των Σπαρτιατών; Τα σενάρια

Σε αυτή την περίπτωση, τα σενάρια που μπορεί να υπάρξουν με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία είναι δύο:

Α). Να επαναληφθούν οι εκλογές στις περιφέρειες που εκλέχτηκαν οι βουλευτές των  Σπαρτιατών. Είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εφόσον κριθεί ότι πρέπει να στηθούν κάλπες το δίλημμα που προκύπτει είναι αν θα γίνουν οι εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες μαζί με τις Ευρωεκλογές ή σε άλλο χρόνο.

Β). Το ποσοστό του 4,68% που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές και μεταφράζεται σε 12 έδρες να μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα. 

Στον «κλοιό» και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Παράλληλα με το Εκλογοδικείο, όμως, οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και βάσει της παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη για απαγγελία της κατηγορίας της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος για τους 11 εκλεγμένους βουλευτές με το ψηφοδέλτιο των Σπαρτιατών και του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη. 

Η παραγγελία της κ. Αδειλίνη δεν περιλαμβάνει τον Πρόεδρο του κόμματος, Βασίλειο Στίγκα, ο οποίος είχε προβεί σε δημόσιες καταγγελίες για έκνομες και υπόγειες πρακτικές στο κόμμα του που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Don Korleone και με βάση τις οποίες  εκκίνησε η εισαγγελική έρευνα που διενέργησε προσωπικά η Ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη, η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να του ασκήσουν δίωξη ως ηθικό αυτουργό της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι στο κόμμα υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία και ότι ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών.

Έμπειροι νομικοί εκτιμούν ότι η εισαγγελική παραγγελία από την κ. Αδειλίνη «θα βαρύνει την απόφαση του Εκλογοδικείου».

Κοντός ψαλμός…

To άρθρο Σπαρτιάτες «Ώρα μηδέν»: Σήμερα κρίνεται η συμμετοχή τους ή μη στις Ευρωεκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button