Οικονομία

Χρηματιστήριο – Ακίνητα: Η Noval έρχεται και η Reds φεύγει

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τις εταιρείες ακινήτων, καθώς άλλες περιμένουν να περάσουν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου, ενώ άλλες μάλλον έχουν αποφασίσει την οικειοθελής αποχώρησή τους ταράζοντας τα «νερά» της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σύντομα αναμένεται να μπουν οι μετοχές της Noval, της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) στην Ελλάδα.

Η δημόσια εγγραφή της εταιρείας ήταν αρχικά προγραμματισμένη, να γίνει στο διάστημα μεταξύ 22 με 26 Απριλίου, ωστόσο φαίνεται ότι πήρε μία ακόμη παράταση και θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, γύρω στα μέσα Μαΐου.

Η Noval είναι από τις ΑΕΕΑΠ που έχουν θέσει ιδιαίτερα υψηλά τον πήχη, καθώς στοχεύει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Παράλληλα, «τρέχει» ένα επενδυτικό πλάνο αξίας 340 εκατ. ευρώ, ενώ επιδιώκει να έχει ένα free float της τάξεως του 25%.

Η ΑΕΕΑΠ υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν τη φάση προτεραιότητά της είναι το έργο της ανάπλασης της παλιάς Χαλκόρ (πρώτες εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο) που είναι και η μεγαλύτερή της επένδυση, καθώς θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ και αφορά τη συνολική ανάπτυξη 106.000 τ.μ.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο βέβαια είναι το «Τhe Grid», το οποίο υλοποιείται από κοινού με Brook Lane. Πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων ύψους 96,5 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό περίπου 40%.

Το έργο ανέλαβε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της 100% θυγατρικής του, ΤΕΡΝΑ. Το The Grid, στο οποίο έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, θα ανέλθει στα 61.500 τ.μ. Εξ αυτών, 35.100 τ.μ. θα αφορούν υπόγειους χώρους και τα υπόλοιπα 26.400 τ.μ. την επιφάνεια ανωδομής.

Υπενθυμίζεται ότι και η θυγατρική της Lamda Development, η Lamda Malls σχεδίαζε να μπει το πρώτο εξάμηνο του έτους στο Χρηματιστήριο.

Τα σχέδια, ωστόσο, ανατράπηκαν και όπως υποστήριξε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου, η εισαγωγή θα γίνει όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και δεν θα υπάρχει discount στην αξία των malls.

Έντονους τριγμούς προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της Ελλάκτωρ να αποκτήσει 22.277.743 μετοχές της REDS που αντιστοιχούν στο 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, με συνολικό τίμημα 60,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία θα αγοράσει με το ίδιο τίμημα – των 2,70 ευρώ ανά μετοχή – επιπλέον μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95%.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αποχωρήσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων από το Χρηματιστήριο, κάτι που φαίνεται ότι επιθυμεί η Διοίκηση της Reds, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει γρηγορότερα το επενδυτικό της πλάνο.

Ακόμη, η Reds απαλλάσσεται από το βραχνά της χαμηλής ελεύθερης διασποράς μετοχών, καθώς το ποσοστό του free float είναι μονοψήφιο.

Συγκεκριμένα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται στα σκαριά είναι το «μικρό» Ελληνικό στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes).

Για το εν λόγω έργο προβλέπεται μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου. Επιπρόσθετα στο ακίνητο προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Για την οριστική χωροθέτηση των χρήσεων του ακινήτου απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Στο έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάντζας, του δήμου Παλλήνης, κατόπιν της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.), ο Όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού Master Plan.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν, η έκδοση των οικοδομικών αδειών, ενώ οι εργασίες κατασκευής έχουν εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

Το συγκεκριμένο project αφορά την ανάπλαση του Οινοποιείου Καμπά σε ένα σύγχρονο πάρκο εμπορικών δραστηριοτήτων, αθλητισμού αλλά και ψυχαγωγίας.

Η ανάπλαση και η υλοποίηση του έργου θα ακολουθήσει τα σύγχρονα πρότυπα βιωσιμότητας χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πολλά ερωτήματα βέβαια εγείρονται αναφορικά με το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, όπου έχει «μπλέξει» στα δίχτυα της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει καθόλου τα έργα.

Η REDS είναι σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), από τα σχετικά συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών.

Η ανάπτυξη προβλέπει σύμφωνα με τον σχεδιασμό πέρα από την ουσιαστική αναβάθμιση της μαρίνας, τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματός της με νέες εμπορικές χρήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καταστήματα, ξενοδοχείο, και πύργο διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας.

To άρθρο Χρηματιστήριο – Ακίνητα: Η Noval έρχεται και η Reds φεύγει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button