Οικονομία

Αστικός τουρισμός: Τα λοκντάουν τον καταδικάζουν

Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Αυστρία κι η Ταϊλάνδη φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του City Break, ή αλλιώς Αστικού Τουρισμού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμη αρκετούς πόντους, σ΄αυτήν την κατηγορία ταξιδιών. Επί υπουργίας Κουντουρά, βελτίωσε αισθητά τα μεγέθη της στην Αττική και τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρεί να βελτιώσει την τουριστική εικόνα και της Θεσσαλονίκης. Όμως, με τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά στα αλλεπάλληλα και ξαφνικά λοκντάουν στα εμπορικά καταστήματα ενέργειες άλλων υπουργείων για πολλοστή φορά ταλαιπωρούν τον τουρισμό και καταδικάζουν σε ακόμη χειρότερη μοίρα τον αστικό τουρισμό.

Συν τοις άλλοις, ο συνεδριακός τουρισμός, που είναι το ισχυρό χαρτί του city break λόγω της πανδημίας και της φοβίας του κοινού, κατέρρευσε. Επιπλέον κι οι αθλητικές διοργανώσεις, που είναι ισχυρό ατού για τον αστικό τουρισμό έχουν γενικότερα προβλήματα συνωστισμού και το κοινό είναι πια περιορισμένο.

Οι καινοτόμες υποδομές, τα κορυφαία εστιατόρια, τα συνεδριακά κέντρα – που ταλαιπωρήθηκαν την περίοδο Covid-19 – τα θεματικά πάρκα, οι πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες εμπλουτίζουν τέτοιου είδους τουριστικά προϊόντα (π.χ. φεστιβάλ, μαραθώνιος, ράλι κ.ά.).  Μέσα στην πανδημία βέβαια τα γούστα των καταναλωτών άλλαξαν και αποφεύγονταν, εκτός από τη Νεολαία, χώροι με μεγάλο συνωστισμό.

Ο Αστικός Τουρισμός (City Break) ορίζεται από το UNWTO ως «ένα είδος τουριστικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε αστικό χώρο με τα εγγενή χαρακτηριστικά του που συμπεριλαμβάνουν την οικονομική δραστηριότητα μη βασιζόμενη στη γεωργία, αλλά σε κλάδους όπως η διοίκηση, η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες καθώς και τη σημασία τους ως μεταφορικοί κόμβοι.βερολινο

Τα χαρακτηριστικά του αστικού τουρισμού

Οι αστικοί προορισμοί προσφέρουν ένα ευρύ και ετερογενές φάσμα πολιτιστικών, αρχιτεκτονικών, τεχνολογικών, κοινωνικών και φυσικών εμπειριών και προϊόντων για αναψυχή και επαγγελματικού σκοπούς».

Τα ταξίδια City Break διαρκούν συνήθως 3 ημέρες ή και λιγότερο (μέγιστος αριθμός είναι οι 6 διανυκτερεύσεις) και κατά τη διάρκεια τους οι τουρίστες βιώνουν εμπειρίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση σε μία πόλη και τα περίχωρα της.

• Βασικά στοιχεία για την επιτυχία μίας πόλης ως προορισμού City Break αποτελεί η παροχή ενός μεγάλου εύρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων (π.χ. αξιοθέατα, μουσεία, πινακοθήκες, θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ) και δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου (π.χ. γαστρονομία και οίνος, ψώνια, νυχτερινή διασκέδαση, υπαίθριες αγορές και πάρκα) που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στον ταξιδιώτη.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 1

• Η εύκολη προσβασιμότητα μέσω της καλά ανεπτυγμένης αεροπορικής, οδικής και σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας και ένα οργανωμένο, λειτουργικό και σύγχρονο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών με πολλαπλά μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. τραμ, λεωφορείο, μετρό, ταξί) που καλύπτει το σύνολο της πόλης και προσφέρει απρόσκοπτη, άνετη και γρήγορη μετάβαση στα σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ταξιδιωτών City Break.

• Οι πιο ελκυστικοί προορισμοί City Break είναι οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δημοφιλών αξιοθέατων, πολλαπλές δραστηριότητες και εύκολη σύνδεση και προσβασιμότητα. Το City Break είναι ένα τουριστικό προϊόν για όλο το χρόνο, ωστόσο οι κορυφαίοι μήνες είναι ο Απρίλιος, ο Μάιος, ο Αύγουστος και ο Δεκέμβριος.

• Με τη μετάβαση από την κοινωνία της πληροφορίας στην κοινωνία και την οικονομία των εμπειριών, η σημασία των άυλων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει μία πόλη, όπως η ατμόσφαιρα και ο χαρακτήρας, η πολιτιστική, καλλιτεχνική, πνευματική και γαστρονομική παράδοση και κληρονομιά, η μόδα, οι τοπικές τάσεις, το φιλόξενο πνεύμα και η συμπεριφορά των ντόπιων, αρχίζουν να μετατοπίζονται στο επίκεντρο των καταναλωτικών προτιμήσεων.

• Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και ιδιαίτερα του City Break που ευνοεί τη συγκέντρωση τουριστών σε ένα μικρό τμήμα της περιφέρειας μίας χώρας, έχει δημιουργήσει προβλήματα και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες λόγω του υπερτουρισμού και του συνωστισμού που παρατηρείται σε δημοφιλείς πόλεις / προορισμούς της Ευρώπης (όπως π.χ. Ρώμη, Βενετία, Βαρκελώνη).

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ολοένα και περισσότερες πόλεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, την καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών, την ενημέρωση των τουριστών και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών του τουρισμού στις υποδομές, στα αξιοθέατα και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων καθώς και την βελτίωση της προσβασιμότητας για ΑμεΑ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button