Πολιτική

ΥΠΕΞ για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος» αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

«Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα». Και το ελληνικό ΥΠΕΞ συνεχίζει για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

«Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον χρόνο που πέρασε ενώ γίνονται αναφορές στη διαχείριση του μεταναστευτικού, τις συνθήκες στις φυλακές, καθώς και για εγκλήματα σχετικά με φυλετική βία.

To άρθρο ΥΠΕΞ για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button