Υγεία

Σταφύλια και καρπούζι απενοχοποιούνται τώρα από τους διαιτολόγους…

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα είναι αντιδημοφιλή από τους διατροφολόγους, επειδή θεωρούνται ότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, νέες έρευνες δείχνουν πως τα φυσικά σάκχαρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή και σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην πρόληψη για τον διαβήτη τύπου2.

Η ζάχαρη διεγείρει τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου, όπως το τσιγάρο κ.ά. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από τον χώρο της διατροφής είχαν την άποψη ότι τόσο το καρπούζι όσο και τα σταφύλια έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Όμως, δεν είχαν δώσει στο παρελθόν, τη δέουσα σημασία στο γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στις μερίδες του φαγητού. Καθώς το καρπούζι και το σταφύλι είναι αρκετά χαμηλά σε υδατάνθρακες, το γλυκαιμικό τους φορτίο είναι χαμηλό, όπως συμβαίνει και για τα περισσότερα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα.

Τα φρέσκα φρούτα στη διατροφή μας, λένε τώρα οι διατροφολόγοι, είναι πολύ σημαντικότερα γιατί τρώγονται σε περισσότερο χρόνο, δεν έχουν πρόσθετα γλυκαντικά και εκτός από φυσική ζάχαρη, που περιέχουν, διαθέτουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και νερό.

Έτσι, ακόμη κι αν ένα αναψυκτικό, με χαμηλότερο ποσοστό ζάχαρης έχει ακριβώς τον ίδιο γλυκαιμικό δείκτη, το φρούτο έχει την ικανότητα να θεωρείται πιο χορταστικό, προσφέροντας το συναίσθημα του κορεσμού, ν΄απορροφάται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό και να παραμένει σημαντικό για τη διατροφή μας, λόγω και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών, που μας προσφέρει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button