Οικονομία

Επενδύσεις σε ΑΠΕ, ανάπτυξη σε νέες αγορές

Νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθήκευση, έμφαση σε εξαγωγές πετρελαιοειδών σε νέες αγορές καθώς η Ευρώπη απομακρύνεται από τους υδρογονάνθρακες και λήψη απόφασης ως το τέλος του 2024 για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Ως προς τον κλάδο της εγχώριας εμπορίας ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως η ελληνική αγορά δεν αφήνει περιθώρια σε εταιρείες όπως η ΕΚΟ και η ΒΡ να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους καθώς «υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο βαθμό συμμόρφωσης στο πλαίσιο λειτουργίας σε σχέση με τους δασμους, την ποσότητα και την ποιότητα των καυσίμων».

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων ενώ προειδοποίησε παράλληλα ότι στο μέλλον επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα δεν θα είναι βιώσιμες αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ισχύς το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 εφέτος, 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030. Στις προτεραιότητες του 2023 περιλαμβάνεται η ανάπτυξη στις ΑΠΕ με έμφαση και στο εξωτερικό αλλά και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την κύρια δραστηριότητα της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, τόνισε πως στόχος τον επόμενο 1,5 χρόνο είναι να αυξηθεί η δυνατότητα εξαγωγών σε αγορές που δεν είναι παραδοσιακές καθώς η ΕΕ έχει μπει σε πορεία μείωσης της κατανάλωσης πετρελαιοειδών (ήδη οι εξαγωγές απορροφούν άνω του 50 % της παραγωγής του ομίλου). Αλλά και στην Ελλάδα, όπως είπε, θα δούμε υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό καθώς και πιο έντονη παρουσία της ηλεκτροκίνησης με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για καύσιμα στην ελληνική αγορά.

«Γι’ αυτό, είπε, προσανατολίζουμε τις επενδύσεις μας στους χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον». Επίσης ο όμιλος σχεδιάζει να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων ώστε να αποφύγει τα προβλήματα τροφοδοσίας που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από κακοκαιρία, πυρκαγιές κ.ά.

Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, το 2022 ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τους επόμενους 18-24 μήνες θα γίνει η ερμηνεία των δεδομένων και θα ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποιότητα ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμοι», ανέφερε.

Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2022 ιστορικά υψηλή κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 1,4 δισ. ευρώ) η οποία όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Σε ερώτηση δε για την έκτακτη κερδοφορία και φορολόγηση ανέφερε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2022 είναι 500 εκατ. ευρώ (από τα οποία 300 εκατ. είναι η έκτακτη εισφορά) και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα.

«Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή αντιμετώπιση καθώς δυο χρόνια πριν είχαμε 500 εκατ. ζημιές», είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε πως η θετική πορεία δεν οφείλεται μόνο στο διεθνές περιβάλλον. “Εξίσου σημαντικό είναι, τόνισε, πως μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση.

Να εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Να συνάψουμε συμφωνίες με χώρες-παραγωγούς, διεθνείς εταιρίες και traders. Και να εγγυηθούμε την ενεργειακή επάρκεια, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε”.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή από τα οποία 0,65 ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button