Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Απογοητευτικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τα μονοκλωνικά αντισώματα και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη μετάλλαξη του κορονοϊού «Όμικρον», όπως αναφέρει το «Nature».
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνητές απομιμήσεις φυσικών αντισωμάτων και προορίζονται συνήθως για ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση από κορονοϊό.
Μόλις δύο μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικά
Η αμερικανική «Regeneron», παραδέχεται ότι τα προϊόντα της έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της «Όμικρον» σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της «Όμικρον»: το «Sotrovimab» της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Vir Biotechnology» και της βρετανικής «GSK», καθώς και το «DXP-604» που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες «BeiGene» και «Singlomics». Πολλές χώρες είτε αδυνατούν να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση για το «Sotrovimab» είτε δεν μπορούν να έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτό.
Η διαφορά της Όμικρον
Μερικές θεραπείες βασίζονται σε ένα μόνο μονοκλωνικό αντίσωμα, ενώ άλλες σε ένα «κοκτέιλ» από περισσότερα τέτοια αντισώματα. Όλα πάντως προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, μειώνοντας έως 85% την πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Όμως η «Όμικρον» έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, κάτι που εξασθενεί ή αναιρεί τη δράση των συγκεκριμένων θεραπειών, σε βαθμό μεγαλύτερο από τους αρχικούς φόβους των επιστημόνων. «Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοια αλλαγή στην αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων», δήλωσε ο ιολόγος Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.
Ακόμη και το «Sotrovimab» που τα πάει καλύτερα, χρειάζεται περίπου τριπλάσια δοσολογία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, για να μειώσει στο μισό τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού της «Όμικρον» μέσα στο σώμα του ασθενούς. Η σχετική ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου μονοκλωνικού αντισώματος, σύμφωνα με τον ιολόγο Στούαρτ Τέρβιλ του Ινστιτούτου Κίρμπι του Σίδνεϊ, πιθανώς οφείλεται στο ότι το «Sotrovimab» στοχεύει σε ένα τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας που παραμένει αμετάβλητο σε πολλές παραλλαγές του ιού.
Τι συμβαίνει με τα χάπια
Από την άλλη, τα αντιικά χάπια της «Pfizer» (Paxlovid, ένας συνδυασμός των nirmatrelvir και ritonavir) και της «Merck» (molnupiravir), τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της «Όμικρον», καθώς έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Ειδικά το «Paxlovid», με βάση την ανακοίνωση της «Pfizer» στις 14 Δεκεμβρίου, έχει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αρκεί η χορήγηση της θεραπείας να γίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.